Poznate predstave drugog ,,Teatra na raskršću“

Poznate predstave drugog ,,Teatra na raskršću“

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“, koji je bio odložen dva puta zbog pandemije korona virusa, održaće se od 7. do 14. septembra 2021 godine u Narodnom pozorištu Niš. Festival će svečano biti otvoren 7. septembra premijernim izvođenjem predstave

Čudo svetog Georgija, u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Reč je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ – Pleven, Bugarska, Narodnog pozorišta Niš – Srbija i Teatra „Joan Slaviči“ – Arad, Rumunija. Ovogodišnji selektori, prof dr Vlatko Ilić (reditelj) i mr Spasoje Ž. Milovanović, (teatrolog), odabrali su šest predstava iz regiona za takmičarski deo Festivala:

**Autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor”, Za sada je sve ok, režija Snežana Trišić, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (08. septembar)

** Roland Šimelpfenig, Dan kada ja više nije bilo ja, režija Tara Manić, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, Srbija (09.septembar)

** Po motivima drame Pedra Kalderona de la Barke, Život je san, adaptacija i režija Dina Markova, Teatar “Zong”, Sofija, Bugarska (10. septembar)

** Srečko Kosovel, Kons: Novo doba, režija Žiga Divjak, Prešernovo gledališče Kranj, Slovenija (11. septembar)

** Pazi na prazninu, tekst i režija Romano Nikolić, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska (12. septembar)

** Tijana Grumić, Ko je ubio Dženis Džoplin?, koncept i režija Sonja Petrović, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija (13. septembar)

Na zatvaranju Festivala 14. septembra, publika će imati priliku da pogleda autorski projekat Andree Gavriliju Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda, trupe ,,Mihaj Rajku“ Severnog teatra Satu Mare – Satu Mare, Rumunija, koji će biti odigran u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala.

Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. U okviru Pratećeg programa festivala publika će imati prilike da pogleda još dve predstave iz Hrvatske i Severne Makedonije:

** SOUNDTRACK ZA FILM KOJI NIJE SNIMLjEN, autora Kralja Čačka I Nine Bajsić u izvođenju Radio teatra Bajsić i prijatelja, Zagreb (13. septembar);

** HEROJI 4.33 autora S. Dimoskog, u režiji D. Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta Jordan Hadži Konstantinov – Džinot, Veles ( 9. i 10. septembar).

Festival „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.