Praznik rada izgubio smisao?

Still0428_00002Nema štrajkova, nema protesta, nema sindikalnih okupljanja za 1. maj. Izgleda da su Uskrs i izbori pojeli Praznik rada. U sindikatima kažu da i inače sve teže dopiru do radnika, koji su rezignirani ili čak ne smeju sindikalno da se organizuju, kao što je slučaj u velikim korporacijama.

Mi smo posle dužeg vremena pre godinu i po dana uspeli da registrujemo sindikalnu organizaciju u korporaciji Jura, ali nismo zaživeli kao sindikat jer ne nailazimo na razumevanje rukovodstva Jure, ali ni nadležnih u ministarstvu, kaže sekretar Saveza

Bratislav Cenić
Bratislav Cenić

samostalnih sindikata Niša Risto Ivetić.

Regionalni poverenik UGS Nezavisnost Bratislav Cenić podseća na Čikago i tešku borbu za prava radnika.

Prošlo je 130 godina od čuvenih protesta i izboreno je nešto za radništvo. Na žalost, ovde na Balkanu i u jednom delu sveta ugasilo se sve to. Prolivena je izgleda nepotrebna krv, ocenjuje Cenić.

Nišlije se sećaju nekadašnjih velikih sindikalnih prvomajskih akcija, ali kažu, sada su druga vremena. Poverenja nemaju ni u sindikate ni u državu, kažu da radnici nemaju Still0428_00004nikakva prava, kao u robovlasništvu.

Ipak, Praznik rada se, bar formalno, obeležava. Savez samostalnih sindikata grada Niša uručio je svoje najveće priznanje – povelju sa zlatnom plaketom najuspešnijim organizacijama i pojedincima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com