Pred nove padavine službe u pripravnosti

NisavaZapadna Srbija se bori sa poplavama i posledicama. Iako se situacija stabilizuje i reke se povlače, pred nama je novi kišni period. Međutim, uprkos katastrofičnim prognozama ruskih meteorologa da Srbiji prete padavine veće nego 2014. godine, kada se gotovo cela zemlja borila sa poplavama, domaći meteorolozi su mnogo oprezniji.

Prema podacima RHMZ- a, očekuje se između 20 i 30 litara kiše po metru kvadratnom za 24h. Isto važi i za Niš i južnu Srbiju.

Stanje na vodotokovima prvog i drugog reda u Nišu za sada je mirno, a obilnijih padavina u prethodna 24 sata nije bilo. Meštani Broja 6, koje je nabujala Kutinska reka plavila i pre dve godine, sada su mnogo mirniji. Jer stari most, zbog kojeg se, kad bujica pod njega nanese svakojako smeće i zapuši ga, reka i izlivala, je srušen i gradi se novi, mnogo viši. Istovremeno, i rečno korito je očišćeno.

S druge strane, nadležne službe su u punoj pripravnosti. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da do kraja proleća sve snage moraju biti u punoj pripravnosti i da se mora vršiti monitoring nad vodotokovima. Vlada Srbije je, paralelno sa proglašavanjem stanja elementarne nepogode na već poplavljenim područjima, formirala i Operativni štab koji je definisao i krizne tačke.

Na najgori scenario spremni su i u Nišu. Gradski većnik i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Žarko Ranković kaže da su sva javna preduzeća u pripravnosti.

Izdate su naredbe za privravnost ljudstva i mašina JKP Naisusa, Mediane i Toplane još u ponedeljak. Takođe, o mogućim padavinama obavestio sam i direktore Doma zdravlja, SC Čair i Kliničkog centra gde su česta plavljenja, ističe Ranković.

Ranković dodaje da u slučaju velikih padavina krizne tačke u Nišu mogu biti Suvodolski i Humski potok zbog nabacanog otpada i starih stvari. Ekipe Erozije preventivno rade na čišćenju vodotokova.

Zbog ugroženosti od poplava, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji , prethodih dana, vanredna situacija proglašena u 15 opština. Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova u Srbiji je poplavljeno oko 710 domaćinstava i evakuisane su 154 osobe, saopštio je MUP.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com