civning-stipendijeŠkolovanje u inostranstvu za mnoge u Srbji je san. Naravno, kao karta da se van zemlje i zaposle. Stipendija za master studije koju nudi Velika Britanija nudi i to, ali uz uslov da se nakon završetka studija vrate u Srbiju na najmanje dve godine.

Sonja Novak iz Niša 2003. godine dobila je Čivning stipendiju i master studije završila u Velikoj Britaniji. Iskustva koja je donela u Srbiju su, kaže, neprocenjiva. Primenila ih je tokom dvogodišnjeg rada u Nišavskom upravnom okrugu. Kaže da se obrazovanje u Srbiji i Velikoj Britaniji puno razlikuje.

Obrazovanje podrazumeva upotrebu argumenata i kontraargumenata za sve što kažete. Sve je u ograničenom broju reči, kaže Sonja.

Čivning stipendije su namenjene za master studije u trajanju od godinu dana na odabranom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokrivaju: troškove školarine, troškove puta, troškove vize, kao i mesečnu novčanu naknadu na konto troškova života i smeštaja.

Jedino što ćemo tražiti od stipendista je da se nakon završetka studija vrate u Srbiju na najmanje dve godine i da svoja znanja primene ovde na dobrobit svih građana, kaže Džereni Long iz ambasade Velike Britanije.

Uslov za stipendiju je da kandidati znaju engleski jezik i da imaju najmanje dve godine radnog iskustva koje može biti i volonterski rad. Poziv je otvoren do 8. novembra, a građani se mogu prijaviti na sajtu www.chevening.org.