UŽIVO: PREDSEDNIK SRBIJE O ULTIMATUMU “VELIKE PETORKE” (VIDEO)

UŽIVO: PREDSEDNIK SRBIJE O ULTIMATUMU “VELIKE PETORKE” (VIDEO)

Francusko-nemački plan više nije francusko-nemački plan nego mnogo više od toga, u francusko-nemačkom planu nema ništa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv!

To je na početku večerašnjeg obraćanja javnosti rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uz podsećanje na najnovije incidente na Kosovu, dodao je da je plan Prištine bio da traži sukob da bi Srbija ušla u sukob sa NATO i da bi izbegla formiranje ZSO.

Moramo da tražimo kompromisno rešenje, nismo mi birali Kurtija ali moramo sa svima da razgovaramo, rekao je Vučić.

Vučić: Predlog prihvatilo i 5 zemalja koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

On je u obraćanju naciji rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

“Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN”, rekao je on.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

“Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju”, rekao je Vučić.

U razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici mi je rečeno da moramo da prihvatitimo plan koji je postao novi pregovarački okvir, ako ga ne prihvatitimo suočićemo se sa, pod jedan, prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, pod dva, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri, sa sveoubhvatnim ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji. To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao i da “građani ne brinu, jer nije prihvatio ono što svi znaju da je za Srbiju neprihvatljivo”.

Sledi velika borba za ZSO, rekao je Vučić i dodao da je “siguran pošto je video odlučnost Amerikanaca da će to u narednim mesecima moći da bude završeno.”

Rekao je i da je “mogao da prekine razgovore”, ali da bi nam za nekoliko nedelja bio ukinut bezvizni režim sa EU, a onda bi usledile i drugi potezi oko investicija.

Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi evropski put, jer bismo bili politički i ekonomski izolovani bez toga, a kada bismo bili izolovani ne bih pristao kao predsednik da na taj način vodim zemlju, bio sam dovoljano snažan da kažem petorici najjačih šta ću preuzeti na sebe, a šta neće moći, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao i da će već narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju i obavestiti ih o tome kako su tekli pregovori, šta se iza toga krije, kakve su namere.

Vučić: Sledi borba za Zajednicu srpskih opština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

“Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO”, podvukao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

“Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica…

“Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju apluze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je Vučić.

Vučić:Petorki sam u lice rekao šta ću preuzeti na sebe, šta može, a šta ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je razgovor sa petoricom predstavnika međunarodne zajednice bio veoma težak i napet , ali da je bio dovoljno snažan da im u lice kaže sve šta će preuzeti na sebe, šta može, šta ne može, ali je i naglasio da je, nakon svega što je čuo od njih, potrebno pokrenuti razgovor unutar društva.

Predsednik je rekao da nije znao da li da se uhvati za glavu, da li da napusti prostoriju ili da uradi nešto treće kada je video da argumenti ne prolaze, da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija, izolacijom.

“Grčevito sam morao da donosim odluke u tom trenutku, jer su rekli moraš da kažeš – rekao sam šta može i šta ne može”, rekao je predsednik i naglasio da Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožava licemerje Evrope o poštovanju povelje UN, rezolucija već zato što bi Srbija bila izgubljena da bude izolovana.

“Kao predsednik ne bih nikada pristao da vodim zemlju u izlolaciji”, rekao je Vučić.

Dodao je da želi onim zabirnutim patriotama i kako je rekao, “dobrovoljnim davaocima tuđe krvi” da poruči da je bio dovoljno snažan da u lice petorici velikih kaže šta će preuzeti na sebe.

On je rekao i da kada o ovome govori zna šta će se dogoditi i naglasio da Srbija želi kompromis, razgovore, dijalog.

“Želimo konstruktvan prikaz da pokažemo na svakom mestu, obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da bude nagrađena”, rekao je on i naglasio da je Kurti nagrađen bezviznim režimom, prijemom kandidature za članstvo u EU, SE.

Podsetio je da su predstavnici međunarodne zajednice uvek govorili da je Kurti taj koji pravi probleme, ali da su u svim dokumentima okrivljivali Srbiju.

Naglasio je da sada dolazimo do toga da prvo ide formiranje ZSO, i da je moguće da će je formirati, sada kada postoji novi pregovarački okvir.

“To je bila teška rasprava u civilizovanim okrivirma, teška i napeta, ,… shvatio sam da ništa nije vazno, da argumenti ne prolaze … Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razagovor unutar našeg društva”, rekao je predsednik.

Dodao je da ne može da priča o razgovorima koji su vođeni, jer bi time ugrozio poziciju Srbije.

Kazao je da se mnogi pitaju da li je mogao da izađe napolje, ali da svi treba da znaju posledice, da bi pitanje nedelje bilo da nam ukinu bezvizni režim.

“Drugo što bi nam se dogodilo je to da ne bi bilo investicija i došlo bi do njihovog povlačenje”, rekao je on i dodao da ne može da sluša one “prepametne” koji tvrde da se to neće dogoditi, jer imaju interese ovde.

Podsetio je da su investitori, čak njih 99 odsto, napustili Rusiju u roku od 15 dana.

Podsetio je da Nemci zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji a ostali Amerikanci, Francuzi, Italijani još toliko, da se od sredstava kojima se puni budžet isplaćuju plate, penzije.

Poručio je da je na nama da radimo više i obolje, da radimo na reformama pravnog i medijskog sistema.

Vučić: Narednih dana obavesitću poslaničke grupe o detaljima evropskog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija rekao je večeras da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana.

“Ono što je važno to je da ću već narednih dana pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade”, rekao je Vučić tokom obraćanja.

Naglasio je da “narod ne mora da brine”, jer ništa nije potpisano.

“Niti smo šta potpisali niti negde ima naš paraf. Mi smo samo suočeni sa činjenicama, ali mi sami moramo da budemo fer i da razumemo da je važno i da pokušavamo da nalazimo kompromisna rešenje”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio da se neće “ni danas ni sutra, ni za mesec, ni za tri neće dogoditi bilo šta”.

“A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi. Kad kažem svi drugi mislim i na sve druge institucije političkog sistema Srbije i celokupno srpsko društvo”, rekao je Vučić.

Ističe da je on uvek obaveštavao i slušao mišljenje i SPC i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.

“U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda i mnogo više rada i energije, kako bi sve to prevazišli na najbolji mogući način”, ocenio je Vučić.

Vučić naglašava da je veoma važno da Srbija pokaže svima da je opredeljena za mir.

“Da pokažemo da se zalažemo za mir u regionu, da pokažemo da su sve optužbe o tome kako ćemo nekog da napadamo bile lažne i besmislene i da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo”, zaključio je Vučić.

Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

“Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je neverovatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod mastrikta 60 odsto. U evrozoni je 94 odsto javni dug”, rekao je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com