TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRAĆA GRAĐANIMA: SRBIJA ĆE POŠTOVATI ZAHTEV BORELJA, A LI PRIŠTINA NEĆE (UŽIVO)

Ne znam o čemu bi posle ovog danas mogli dalje da razgovaramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne zna kada bi moglo doći do sledećeg susreta u Briselu, iako je Beograd uvek spreman na razgovore, ali, ako se nije mogao postići dogovor oko ovoga danas, onda ne zna oko čega može.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Upitan kada će doći do sledećet susreta u Briselu rekao je da ne razume kome može da smeta što je danas predloženo.

„O čemu onda da pričamo, o međusobnom priznanju za šta kažem da nije naša politika? Uvek sam spreman da odem i da razgovaram. Potrebno je da se podiže i poverenje, da se razgovara. A mi smo danas razgovarali, ali nekada ne možete da razgovarate“, kazao je on.

Vučić je istakao da je odluka Beograda da uvek bude spreman za razgovore i da za nas nema ništa važnije od razgovora.

Vučić: Zapadne sile da pomognu da zajedno sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je večeras zapadne sile da pokušaju da iskoriste uticaj i da pomognu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i drugima u Prištini da svi zajedno sačuvaju mir.

Vučić je u obraćanju javnosti, nakon današnjih sastanaka u Briselu, kazao da je zahvalan predstavnicima EU na tome što su imali mnogo strpljenja danas i što su razgovarali sa njima sedam, osam sati.

“To nije jednostavno kada slušate ljude koji o najvećeem broju tema misle potpuno različito, a neretko ne postoji želja za kompromisom, makar kod jedne strane, onda to nije lako. Njima nemam sta da zamerim”, kazao je Vučić.

Predsednik je preneo da čak kada su Albanci današnji dogovor o tablicama i želeli da uvežu u sporazum o normalizaciji koji treba da bude brzo postignut, beogradska delegacija je rekla da nema problema, ali da je neophodno da se implementira ono što je do sada potpisano, ono što već ima pravnu snagu i što su potvrdila dva parlamenta.

“To je nešto što je čini mi se najnormalnije na čitavom svetu, što se podrazumeva. Ne postoji niko ko će vam reći nešto drugačije, ni u EU. A onda vam on kaže da je to potpisala bivša vlast i vi možete da čupate malo kose što imate i ne znate šta ćete sa sobom. Zamislite da ja kažem to je potpisao Borko Stefanović, pa ne bismo imali ništa, idemo da srušimo Jarinje i Brnjak, nema smisla sve to”, kazao je.

Kako kaže, uz svu njegovu zabrinutost radiće se sve što se može i nastaviće se razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Dodaje da se nada da će predstavnici međunarodne zajednice moći da naprave nekih pomaka uz napomenu da je Beograd uvek spreman za kompromisna rešenja i nastavak razgovora.

Poruka Srbima: Da damo sve od sebe da sačuvamo mir

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbima sa severa KiM, sa kojima će se sastati tokom večeri i noći, poručiti da šta god da rade, kada organizuju proteste, oni ne smeju biti nasilni, već demonstracija snage volje, a ne oružja.

Vučić je, upitan šta bi poručio Srbima kako da se postave sutra kada budu dobijali kazne za srpske registarske tablice, preneo da se predstavnici Srba sa severa KiM već okupljaju i da ih je pozvao da krenu ka Beogradu.

Oni će, preneo je, biti oko 21 sat u Beogradu, gde će raditi i razmišljati šta da rade.

„Moja ključna poruka za njih je šta god da rade, kada orginzuju proteste, ne smeju da budu nasilni, već demonstracija snage volje, a ne oružja. Sve što radi Priština je protivzakonito. Ni na šta što rade i sada sa dovlačenjem svojih snaga nemaju pravo, i oni to znaju. Upozorio ih je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, i drugi, ali ne inetresuje ih, kao da je neko ”rekao morate da izazovete sukob”, konstatovao je Vučić.

Kazao je da čak i onaj koji je snažniji i pametniji skloni se jer je važno da razmišljaš o ljudima i na jednoj i na drugoj strani.

„Sve što smo mogli uradili smo. Nadam se da moje reči i način na koji govorim neko neće da tumači kao slabost i zeleno svetlo za iživljavanje nad Srbima. To bi značilo da su pogrešno razumeli moje reči i ponašanje“, dodao je Vučić.

Kazao je da će njegova glavna poruka biti „da damo sve od sebe da sačuvamo mir, da mi Srbi ne budemo krivi, da ne izazivamo ništa i nikoga“.

„Ne zaboravite koliko meseci sam slušao preko pojedinih medija kako jedva čekamo da napadnemo nekog u regionu, slušao sam besmislene priče o tome da smo mi krivi jer zbog tablica izlazimo iz institucija“, podsetio je on.

Vučić je naglasio da Srbi izlaze iz institucija jer je neko po hiljaditi put, i to iz Berlina, saopštio da neće da ispuni što je potpisao – ZSO, da hoće da naplaćuje za tablice, i zato što smenjuje regionalnog komandanta policije, a nema nikakvog prava da to čini, jer to imaju samo četiri gradonačlenika.

„Nakupilo se mnogo toga“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da su Srbi svakog dana bili kriminalizovani, posebno oni sa severa samo zato što su uz svoj narod.

To je, konstatuje, neka vrsta hibridnog rata, dodajući da nije slučajno što se Srbi kriminalizuju.

Mnogo je, prema njegovim rečima, faktora domaćih i inostranih učestvovalo u tome.

Situacija na severu KiM veoma teška,vešeras sa Srbima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, prema najnovijim obaveštajnim podacima, situacija na severu KiM veoma teška, kako je rekao, bukvalno na ivici sukoba i naveo da će se večeras sastati tim povodom sa Srbima sa severa KiM, kao i sa Ivicom Dačićem, Milošem Vučevićem i Milanom Mojsilovićem.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

“Mi smo malopre dobili najnovije obaveštajne podatke i situacija je veoma teška, na ivici sukoba bukvalno. I znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da neće da trpe više i da mogu svi da poginu, ali život svakog od njih i svakog čoveka nam je važniji od svega i da moraju da razumeju našu molbu i taj naš zahtev. Zato ću i do kasno noćas da ostanem”, rekao je Vučić u vanrednim obraćanju građanima nakon povratka iz Brisela.

Kako je rekao, sutra od prve smene na KiM predstoji težak period.

“Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku. Kada imate posla sa neodgovornim ljudima koji se igraju životima tuđe dece, sa takvom lakoćom… Borelj je puno puta danas upozorio predstavnika Priština i rekao – imamo obaveštajne podatke, biće velikih problema”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbi na severu KiM dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije nigde propisan.

“Ja ću večeras kasnije imati kratak santanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem, kasnije ponovo sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22 ili 23 sata i sa Srbima sa KiM, pa ćemo valjda do ujutru da završimo. Moja molba biće vrlo jasna, da pokušamo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

Istakao je da srpska strana nijednog sekunda niaje želela sukobe, već iz izbegavala do krajnjih granica.

Srbija će, kako je rekao, poštovati zahtev Borelja i nećemo izdavati nove tablice, a čak nećemo ni obljavati tablice u narednom periodu, dok je sa druge stane jasno da Kurti neće molbu Borelja da poštuje.

Očigledno Priština želi sukobe i priprema ih mesecima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU – da ne izdaje nove tablice, ali da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.

Vučić je, u obraćanju javnosti, pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela – o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.

“Da Kosovo suspenduje sve akcije vezane za preregistraciju, a Srbija da ne izdaje i ne obnavlja tablice, na mestima koja se nalaze na KiM. Mi smo prihvatili, i rekli – dajte da razgovaramo narednih meseci, ostaće KM table, nećemo izdavati nove, ali neće ni oni da naplaćuju kazne, samo da imamo vremena za razgovaramo i dogovaramo”, preneo je Vučić.

Ponovio je da je svakako bolje da se 100 godina razgovara, nego da se jedan dan se sukobljavamo, dodajući da je to nekoliko puta ponovio i na sastancima u Briselu, čak i na nešto jasniji i brutalniji način i pred Aljbinom Kuritjem i predstavnicima EU.

“Dalje se kaže (u izjavi Borela) – ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a pozvaću predstavnike Beograda i Prištine u Brisel, u narednim danima, oko sledećih koraka”, rekao je Vučić.

Ovde za nas ništa nije bilo problematično, ali očigledno da je neko drugi želeo sukobe i da ih planira mesecima, naglasio je predsednik Srbije, i konstatovao da nisu slučajno specijalne jedinice policije poslate na četiri mesta, među kojma i put Srbica-Zubin potok.

Vučić je preneo i da je sam rekao da može da se razgovara o svemu, o svim temama, i da se zna šta je za Beograd crvena linija – UN, ali da se mora implementirati sve što je već potpisano i što je na snazi.

“A, kada to kažete, ođednom razumete suštinu problema, a to je pokušaj da nam kažu – možda ćete jednog dana da dobijete Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova”, primetio je Vučić.

Kako kaže, zaboravljaju da je ZSO proizvod Briselskog sporazuma i nema veze sa novim planovima i idejama.

“I to što su potpisali Dačić i Tači, ima i treći potpis – Evropske unije. Pa, kako da vam verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nismo u stanju da poštujemo ono iz prošlosti, što je potpisano od svih strana”, rekao je Vučić.

Ponosan što smo po svaku cenu pokušali da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, po povratku iz Brisela sa razgovora koji su imali za cilj pokušaj pronalaženja rešenja za situaciju na severu Kosova, rekao da je ponosan na delegaciju Srbije koja je doputovala sa jasnom namerom da razgovara i dogovara se, da pristane na kompromise i po svaku cenu pokuša da sačuva mir.

„Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da razgovara i dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim. Video sam da su mnogi u svojim celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba i svemu drugom“, kazao je on.

Vučić je naglasio da se delegacija Srbije ponašala odgovorno i racionalno jer smatra da nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća.

„Smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja, ma koliko za to bili kritikovani. Dali smo sve od sebe u više navrata prihvatali nove i nove zahteve. Ja sam u jednom trenutku, jutros posle sat i po vremena, rekao visokom predstavniku EU Žozepu Borelju i izaslaniku Miroslavu Lajčaku ”nema ništa od ovoga”. Shvatio sam da će vreme da prolazi i da će se pojavljivati novi zahtevi, da u stvari albanska strana ne želi da odustane od bilo kakvog maltretiranja Srba, koje nije zasnovano na dijalogu, već na jednostranoj političkoj akciji koji je vrh prištinskog rukovodstva preduzeo“, istakao je on.

Preneo je da je u više navrata potvrdio da Srbija nema problem sa „KS“ tablicama, da je spremna da ih prihvati na celoj teritoriji KiM.

„Dovoljno je da imamo statusno neutralne „KS“ tablice, ne moramo da imamo „KM““, dodao je on.

Druga strana, kaže, je vrlo negativno reagovala, rečima da je UNMIK davna prošlost, da je Međunarodni sud pravde potvrdio da nezavinost nije nelegalna i da imaju pravo u skladu s tim izvlače pravne konsekvence koje, ističe, apsolutno ne stoje.

Poštovaćemo zahtev Borelja, ali Priština neće

Moramo da izbegavamo sukobe na sve načine, da sačuvamo mir, Srbija će poštovati zahtev Borelja i neće obnavljati ni izdavati tablice, ali Priština neće i očekuje nas teška situacija, kažnjava počinje od sutra, kaže predsednik Srbije.

On je rekao da su u jednom trenutku mislili da je dogovor blizu.

Oko tri popodne pomislili smo da smo blizu dogovora o merama za izbegavanje eskalacije, da Kosovo suspenduje akcije za prergistraciju, a Srbija da dalje ne izdaje i ne obnavlja te iste tablice sa mestima na Kosovu, i mi smo pristali, ali neko drugi očigledno želi sukobe, sve što postoji od specijalne policije poslato je na četiri destinacije na KiM, kaže Vučić.

Na početku obraćanja, predsednik Srbije je rekao da je delegacija Srbije išla u Brisel da se dogovara i da pristane na kompromis da bi se sačuvao mir i stabilnost.

Ponašali smo se odgovorno i racionalno, dali smo sve od sebe, prihvatali nove zahteve, ali sam shvatio da albanska strana ne želi kompromis i odlaganje maltretiranja Srba, rekao je Aleksandar Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com