Predstavljen Nacrt zakona o platama u javnom sektoru

Predstavljen Nacrt zakona o platama u javnom sektoru

ZAKON O PLATAMANovim zakonom o platama, ako bude usvojen, znaće se  tačno znati kolika je plata onih koji je primaju iz budzeta. To tvrde u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavljajući u Nišu Nacrt zakona o platama u javnom sektoru.  Puna sala gradske Skupštine u kojoj je održana rasprava, međutim svedoči i o velikoj zainteresovanosti, ali i nezadovoljstvu predloženim tekstom. Sindikati kažu da je Nacrt zakona loš i da su njime ukinuta prava koja su radnicima data Zakonom o radu.

Kršenje Zakona o radu, nesagledavanje stručne spreme i odnosa prema poslu, neprimenjivost na funkcionere i javna preduzeća, sve su to manjkavosti nacrta ovog zakona  tvrde predstavnici sindikata na Javnoj raspravi održanoj u Nišu.
Sindikati zato traže da se Nacrt povuče i da se uradi novi, po uzoru na slične Zakone u zemljama u okruženju.  Na primedbe da

Nacrtom nisu obuhvaćene plate u javnim preduzećima, predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu  kaže da će i one biti sagledane, ali posebnim zakonom.
Što se plata funkcionera tiče, i tu postoje specifičnosti, tvrdi Marović, koje će morati da budu posebno sagledane.

Nacrtom zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da plate budu u rasponu 1:7,5, odnosno da najviša plata može biti najviše sedam i po najnižih plata. Nacrt predviđa i jedinstveni katalog zvanja i radnih mesta i metodologija kojom će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, i po kojima će se dobiti određeni koeficijent.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.