Pregovorima do izmirenja dugova

RPK POSREDOVANJEPrivredni sudovi, čekanje na presude, angažovanje advokata… Puno para i vremena za preduzeća, a dug uglavnom ostane nerešen i nenaplativ. Velika dugovanja i nenaplativi krediti rak rana su srpske privrede. A iako zakon dozvoljava da se pitanja duga rešava direktnim pregovorima izmedju poverioca i dužnika, samo u tridesetak slučajeva banke i privredna društva su uspela da medijacijom reše finansijske sporove.

Regionalna privredna komora, uz finansijsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj ohrabruje privrednike, banke i advokate, da finansijske sporove rešavaju-medijacijom. Stručnjaci tvrde da je korist od izbegavanja sudova u postupku naplate dugovanja višestruka za obe strane. I za poverioca i za dužnika.

Jeftinije je, brže i lakše dogovorom doći do rešenja. A i nije toliko transparentno, kao drugi načaini, koordinator Regionalne privredne komore kaže Bojana Jakišić.

Zakon je donet još 2011. godine. Poboljšan je podzakonskim aktima 2012. Medjutim do danas, u jedva tridesetak slučajeva dužnici i poverioci uspeli su da vansudski dogovore namirenje dugova.

Jedan od razloga je i taj što preduzeća predugo čekaju, pa kad dodju do stečaja pokušavaju da se dogovore sa bankama, ali tada obično bude već kasno da se nešto uradi, kaže advokat, ali i medijator Blažo Nešić.

Posrednik u rešavanju sporova je Privredna komora Srbije. Seminari o prednostima sporazumnog finansijskog restrukturiranja organizovaće se narednih dana po svim regionalnim privrednim komorama u zemlji.

[mom_video type=”youtube” id=”Z1XqTuWk4KE”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com