STOJKOVICUlaganje u voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo i prehrambenu industriju – time bi trebalo da rezultiraju četiri projekta koje je grad Niš predstavio Ministarstvu poljoprivrede, a za koja će se konkurisati kod evropskih IPARD fondova. Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je u razgovoru sa resornim većnikom Niša Jovanom Stojkovićem rekao da bi naši poljoprivrednici do 2020. godine projektima mogli da povuku i do 175 miliona evra, ali ni put nije jednostavan – reorganizacija, uključivanje stručnjaka i informisanje proizvođača.

U IPARD programu Ministarsvo poljoprivrede predvidelo je nekoliko programa za razvoj – proizvodnju žitarica, preradu voća i povrća, preradu mleka i mesa, i na kraju bolja ekonomija u selima. Niš već ima spremne projekte, koje je resorni većnik Jovan Stojković predstavio držvanom sekretaru Željku Radoševiću.

“Predloženi su projekti za ulaganje u primarnu proizvodnju, voćarstvo, povrtarstvo, prehrambenu industriju” kaže većnik za poljoprivredu Jovan Stojković.

Da bi se konkurisalo kod evropskih IPARD fondova potrebno je ozbiljno raditi, poručuje državni sekretar u Ministarstvu poljoprvrede. Potrebne su organizacione strukture, nova tela, stručnjaci i udružene snage lokalnih samouprava i države. I sve je to, kaže, ostvarivo.

“Očekujemo da ćemo u prvoj polovini 2016. godine imati prve pozive i aplikacije, a po tom osnovu dostupno nam je 175 miliona evra do 2020. godine”, ističe držvani sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Osim novca iz fondova, Ministarstvo nastavlja da traži i strane investitore, a zainteresovanih za poljoprivredu na jugu i jugositoku ima. Kao primer, Radošević navodi Negotin, gde je nedavno sa italijanskom kompanijom potpisan ugovor o proizvodnji lešnika, za početak, na 190 hektara.[mom_video type=”youtube” id=”0CvtfR-n3rY”]

By rezija