PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA ZA ČLANOVE SAVETA MANJINA

PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA ZA ČLANOVE SAVETA MANJINA

Romska nacionalna manjina učestvovala je sa dve liste na izborima “Srbija za Rome” koja je osvojila 96,05, dok je lista “Za jedinstvo Roma” glasalo 2,97 odsto od obrađena četiri, 54 odsto biračkog tela.

Ovo su preliminarni podaci Republičke izborne komsije. Novinar “Romaworld” portala, Turkijan Redžepi ocenjuje da je u Nišu pravo glasa imalo oko dve hiljade Roma ali da je manje od polovine iskoristilo to pravo.

Pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji birali su predstavnike nacionalnih saveta. Podaci elektronskog glasanja su već poznati, a rezultati sa neposrednih obrađuju. U Nišu se glasalo na šest biračkih mesta. Što se Roma tiče, oni su birali četvrti put članove za nacionalni savet.

Zvaničnih informacija nema, ali je pobedila lista br.1 čiji je nosilac Jelena Jovanović. Izlaznost na nivou Srbije je manja od 50 odsto, a ukupan broj roma koji su imali pravo glasa je oko 65 hiljada”, kaže novinar portala “RomaWorld”, Turkijan Redžepi.

Osim Roma, nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta su mađarska, slovačka, ruska, rumunska, češka, bugarska, slovenačka, vlaška, grčka i bošnjačka. Po Zakonu, ovi saveti mogu da učestvuju u odlučivanju u pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma radi ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine.

Novi saziv je stari-novi, očekujem da će se promeniti na bolje, u Nišu to je predstavnik Igor Paunović, Verujem da će se poboljšati status za zdravstvene medijatorke i da imamo kooridinatora za romska pitanja”, dodaje Redžepi.

Pravo glasa na izborima za Savete nacionalnih manjina imalo je 456.199 birača.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com