PREMINULA JEDNA, ZARAŽENO JOŠ 76 OSOBA

PREMINULA JEDNA, ZARAŽENO JOŠ 76 OSOBA

Još jedna osoba je preminula, a potrvrđeno je još 76 slučajeva Covid 19 u poslednja 24 časa. Testirano je ukupno 3.328 osoba, tako da je to oko 2,33 odsto pozitivnih.

Ipak, broj novozaraženih se već nekoliko dana ne smanjuje.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 533 od ukupno do sada registrovanog 12.251 slučaja virusa korone u Srbiji.

Do sada su ukupno preminule 253 osobe, te je procent smrtnosti 2.07 odsto.

Trenutno je na respiratorima 15 osoba, jedna više u odnosu na juče. 

U niškom Kliničkom centru na respiratoru je i dalje troje ljudi i oni su u vrlo teškom stanju. Ukupno su hospitalizovane 32 osobe, što je četvoro više nego juče.

KON: MERE BI PONOVO MOGLE DA BUDU OBAVEZNE 

Epidemiolog Predrag Kon je na svom Fejsbuk profilu, povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije, napisao da će mere i koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, biti opet obavezne bez vanrednog stanja.

Podsetimo, trenutno je na snazi mera zabrane javnog okupljanja na zatvorenom prostoru za viđe od 500 ljudi, dok je na otvorenom preporučeno držanje socijalne distance.

Kon je ocenio da se u Srbiji epidemija kovida-19 politizovala, a da se posebno koristi od strane, kako je naveo, antivakcinalnog pokreta.

Izrazio je zabrinutost zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini, za koju smatra da je temelj svakog zdravstvenog sistema.