TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PREMINULA NEKADAŠNJA MINISTARKA BRATISLAVA BUBA MORINA

Nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini.
Rođena je u Nišu 1947. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a završila je Pravni fakultet.
Prvo je radila u tadašnjem Niškom SUP-u, a zatim prelaskom u Beograd radi u SIV-u (Saveznom izvršnom vecu)
Početkom 80-ih godina prelazi u Prištinu i obavlja poslove u Pokrajinskom komitetu Kosova i Metohije. Početkom raspada bivše SFRJ bila je zagovornik opstanka tadašnje Jugoslavije i te svoje stavove je artikulisala kroz organizaciju „Pokret žena za očuvanje Jugoslavije”.
Rasplamsavanjem ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije pocetkom 90-ih godina i velikim prilivom ratom ugroženog stanovništva na teritoriju Srbije, Vlada Srbije imenuje je za Komesara za izbeglice.
Radila je na zbrinjavanju preko 700.000 prognanih i raseljenih lica. Kasnije je obavljala funkciju ministra za brigu o porodici u Vladi Republike Srbije.
Godine 1999. bila je na funkciji Saveznog ministra za izbeglice i interno raseljena lica i u tom periodu se aktivno bavila dopremanjem humanitarne pomoći Srbiji i SR Jugoslaviji.
Poslednji radni angažman bio je na mestu saveznog poslanika u Skupštini SR Jugoslavije. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za humanitarni rad od kojih treba istaci nagradu „Melina Merkuri” koja je jedno od najvecih priznanja koje dodeljuje Vlada Grčke.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com