TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

PREMINUO REDITELJ PURIŠA ÐORĐEVIĆ

Foto: Wikipedia

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Puriša Ðorđević, preminuo je danas u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u okruženju reditelja.

Njegov opus se ubraja ubraja u najznačajnije i najpoetičnije na ovom, ali i na evropskom podneblju.

Ðorđević je rođen 6. maja 1924. godine i učestvovao je u stvaranju filmske magije skoro ceo vek.

 

Puriša Ðorđević se ničega nije plašio

 

Reditelj, scenarista i pisac Mladomir Puriša Ðorđević (1924-2022) snimio je brojne igrane filmove od kojih su neki poput “Sna”, “Jutra”, “Podneva” i “Devojke” značajna ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije.

Ðorđević se kao novinar zaposlio u listu Politika 1946. a već sledeće godine je radio u Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova.

U svojoj višedecenijskoj karijeri Ðorđević je snimio više od pedeset kratkih i dokumentarnih filmova, a jednom prilikom je istakao da su među njima biografija pisca Ace Popovića i film o autoru “Hazarskog rečnika” Miodragu Paviću.

“Snimio sam film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, bio je to film o Budi Davidoviću, ratniku. Film ”Deca sa granice” bio je 1968. godine u zvaničnom programu festivala u Kanu”, napisao je između ostalog o sebi Ðorđević prošle godine za potrebe manifestacije “Dok sinema masters”

Ðorđević je objavio devet knjiga priča i romana, sa Oliverom i Radetom Markovićem osnovao je prvo privatno pozorište “Dramska družina A“ 1955. godine, reditelj Ljubiša Ristić režirao je njegovu dramu “Tajna crne ruke“, a kao glumac se pojavio u filmu “Jug jugoistok” (2005).

“Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio i da mi je blisko ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli”, stoji izjava Ðorđevića na platformi Mubi.

Ðorđević je, između ostalog, za film “Jutro” dobio Zlatnu arenu za najbolju režiju na glavnom jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli, a među njegovim istaknutim naslovima su i “Biciklisti”, “Pavle Pavlović”, “Tango je tužna misao koja se pleše” (1997) i drugi.

Jugoslovenska kinoteka je 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja među kojima je i “Devojka”.

Među priznanjima, Ðorđević je na Filmskom festivalu u Sopotu 2019. godine dobio Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti.

Nakon poslednjeg igranog ostvarenja “Dva” (2007), Ðorđević je ovog leta u svojoj 98. godini kao reditelj i scenarista počeo snimanje povratničkog igranog filma “Usta puna zemlje”, ekranizaciju istoimenog romana Branimira Šćepanovića.

Direktor filma Miljena Gogić je tim povodom bio podsetio na “Ðorđevićev “jedinstveni rukopis” i izjavio da se nada da će “Usta puna zemlje” biti “jedan pre svega umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com