Preventiva čuva srce

Preventiva čuva srce

KARDIOLOZI Sistemska borba protiv bolesti srca I preventiva , ovo su glavne teme 20. Kongresa kardiologa Srbije, koji je u toku. Na Zlatiboru su se okupili stručnjaci iz zemlje I inostranstva I najviše se raspravlja o tome kako da se smanji smrtnost od kardio bolesti.
U Srbiji 45 ljudi dnevno doživi infarct, 13 ne preživi. Srbi su treći u Evropi po smrtnosti od bolesti srca, posle Rusa I Ukrajinaca . Brojke koje su izneli srpski kardiolozi na početku 20. Kongresa su poražavajuće. Zadatak stručnjaka, je kažu, da pozabave zdravljem nacije. Od 2004. traje sistemska borbra protiv akutnog infarkta miokarda. Posle Beograda, Niša I Novog Sada, angio sale dobili su Kragujevac, Užice, Leskovac, Valjevo I Zaječar.
Vreme je srčani mišić, kažu kardiolozi. Za svakih 10 minuta ranije otvorene koronarne arterije, u aktunom infarktu miokarda, smanjuje je smrtnost za 1 %. Ako se interveniše u prvom, zlatnom satu u kradiologiji, može da se spreči šteta na srčanom mišiću. Otvoreni su novi centri za implantaciju pejsmejkera, 21 u Srbiji.
Kongres kardiologa traje 4 dana. Uz domaće na Zlatiboru su I 24 predavača iz inostranstva. Kroz 95 sesija, I 18 simpozijuma farmaceustske industrije stručnjaci raspravljaju o najnovijim dostignućima u domaćoj I svetskoj kardiologiji.