Prijem za umetnike Likovne kolonije "Sićevo"

 

Likovna kolonija “Sićevo“, koja ove godine obeležava 50 godina postojanja nastavlja tradiciju i neguje sećanje na Prvu jugoslovensku umetničku koloniju osnovanu po ideji slikarke Nadežde Petrovićje na pola puta. Ostalo je još nekoliko dana do zatvaranja. Na koloniji učestvuje 13 umetnika iz zemlje i inostranstva,a za njih je organizovan i svečani prijem u Gradskoj kući.

Helena Šipek je umetnica iz Beograda koja je na Likovojnoj koloniji učestvovala još davne 1967. Godine. Kaže da je mnogo toga zaboravila. Seća se vikend naselja u kom se kolonija tada održavala, male terase, druženja i pejzaža.

Svaka kolonija se po nečemu izdvaja i svaka sledeća je novi izazov za umetnika, kaže umetnica Helena Šipek.

Umetnici su već obišli klisuru, manastir Temska i okolinu Pirota. Kolonija protiče u radnoj atmosferi, a učesnike narednih dana čeka promocija monografije i tribina.

Čeka nas monografija, ali i tribina na kojoj će učesnici moći da iznesu svoje utiske i daju svoje predloge, kaže umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti Milica Todorović.

Zamenik gradonačelnika Niša priredio je prijem za učesnike Likovne kolonije. Kaže da će se Niš izboriti da prostor Galerije savremene likovne umetnosti u centru Niša, gde se u depou čuvaju slike nastale tokom Likovne kolonije , opstane. Ta je zgrada u procesu restitucije vraćena pravim vlasnicima.

Galerija mora da se sačuva. Mi ćemo pokušati da to rešimo sa vlasnicima i nađemo rešenje, kaže zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Na stotine vrednih umetničkih dela čuvaju se u depou zgrade Galerije savremene likovne umetnosti u centru grada. Nije reč samo o izložbenom prostoru, već je mnogo važniji depo sa odgovarajućim uslovima za čuvanje umetničkih dela.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com