Prioritet vraćanje oduzete imovine u naturi

Prioritet vraćanje oduzete imovine u naturi

RESTITUCIJAImovina oduzeta i nacionalizovana posle Drugog svetskog rata naslednicima vlasnika mora biti vraćena u naturi. Na tome se insistira u Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Na javnoj raspravi u Nišu naglađeno je da nacrt u izvesnim slučajevima predviđa vraćanje i izgrađenog građevinskog zemljišta, a tu su i velike izmene u vraćanju komasiranog poljoprivrednog zemljišta.  Odredbe o vraćanju tog zemljišta su sada preciznije i biće sprovodive u praksi.

Radna grupa je predložila da, ukoliko se ne može vratiti zemljište iz komasacije zbog otežane identifikacije tog zemljišta, onda se može vratiti zemljište u okviru iste katastarske opštine ili iste lokalne samouprave, a ako je i to nemoguće, onda sa područja susedne lokalne samouprave.

Predstavnike ministarstva pravde, Agencije i Mreže za restituciju primio je predsednik GO Palilula Boban Džunić koji ističe da je oko 50 jedinica poslovnog prostora već vraćeno na teritoriji grada Niša i da je oko 150 jedinica već u zahtevu za vraćanje.

Javna raprava, posle Niša i Kragujevca, biće održana i u Beogradu i Novom Sadu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com