четвртак, јул 18

PRIŠTINA PODNOSI ZAHTEV EU, SRBIJA KREĆE U HITNE RAZGOVORE (VIDEO)

0
30

Srbija je dobila informaciju da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u decembru podneti zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje procesa da Kosovo dobije status kandidata, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Dačić je u Sofiji prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

„Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje tog procesa, da Kosovo dobije status kandidata. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU, da se to planira, i zato smo doneli odluku da hitno razgovaramo za svaki slučaj sa svim zemljama koje ne priznaju Kosovo„, rekao je Dačić novinarima u Sofiji gde je održan sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative,  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa tim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, ali je takođe istakao da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana nesumnjivo jedan od naših najvećih prijatelja.

Dačić je kazao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, te da će sutra biti u bilateralnoj poseti Grčkoj, a namerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprostave i da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

“Mi smatramo da je to nemoguće, ali zato mi je bio važan sastanak sa Sijartom i mogu da prenesme njegove veoma čvrste reči da Mađarska neće podrzati ako dođe do takvog zahteva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane Kosova kao što neće podržati razmatranje predloga za članstvo u Savetu Evrope”, istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posledica dobrih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dve zemlje koji su partnerski i bratski.

“Mislim da je to veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa. Za nas je u ovom trenutku bitno da se spreče sva moguća iznenađenja i da to bude neki dodatni faktor prirtiska za našu zemlja”, rekao je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.


Leave a reply