Privatizacija niške "Erozija" po posebnom modelu

EROZIJA SPISAK.mpg_snapshot_00.00_[2014.09.23_10.15.01]Vodoprivredno preduzeće “Erozija” iz Niša ipak se neće naći među 502 preduzeća koja treba da budu privatizovana! Direktor „Erozije“ i predsednik Udruženja vodoprivrednih preduzeća Srbije Slobodan Marković kaže za Zonu plus da će već u ponedeljak “Erozija” biti skinuta sa tog spiska Agencije za privatizaciju. Za ovu firmu važiće drugi model privatizacije.

Vodoprivredno preduzeće “Erozija” očigledno se greškom našlo na spisku od 502 preduzeća koja moraju da budu privatizovana, jer je aprila meseca Vlada Srbije usvojila zaključke kojima se vodoprivredna preduzeća izuzimaju iz klasične privatizacije.

Poštovanje te odluke znači da će 53 odsto “Erozije”  da preuzmu Srbijavode, a 47 odsto država.

Kako je za Zonu plus izjavio direktor „Erozije“ Slobodan Marković, i zvanično su dobili dopis da će ih od ponedeljka Agencija za privatizaciju skinuti sa tog spiska.

Složila se vlada da zaključak vlade od aprila mora da se sprovede, bez obzira na novi zakon. U ponedeljak direktor Direkcije za vode ide u Agenciju za privatizaciju da nas skinu sa spiska, kaže Marković.

Marković je i ranije isticao da privatizacija vodoprivrednih preduzeća zapravo znači njihovo gašenje, jer to nije visokoprofitabilni posao i privatnik sigurno ne bi radio u bespućima sa malo zarade ili bez zarade.

Pitanje je ako neko takvu firmu kupi na aukciji zašto je kupuje… Sva privatizovana vodoprivredna preduzeća su propala, dodaje Marković.

On navodi primer niške „Južne Morave“, „Vodogradnje“ iz Vranja, „Erozije“ iz Vladičinog Hana i Kragujevca, Negotinske „Vodoprivrede“.

Marković podseća da je „Erozija“ odigrala značajnu ulogu u prevenciji i saniranju štete tokom majskih poplava, jer ima sve što je potrebno – mehanizaciju, pesak, stručnjake.