Privreda u krizi, lek su investicije

Privreda u krizi, lek su investicije

KOSTIC RPKNiška Regionalna privredna komora počinje seriju razgovora sa kompanijama i lokalnim samoupravama na jugoistoku Srbije, a tako skenirane probleme i rešenja poslaće direktno u Ministarstvo privrede. Stanje u Srbiji oslikava se i na privrede u regionu, a prognoze za 2015. godinu, po svemu sudeći, nisu optimistične: u Regionalnoj privrednoj komori Niš očekuju pad industrijske proizvodnje, čak i negativan bruto društveni proizvod. Predsednik niške Komore Dragan Kostić spas vidi u investicijama, a slobodne zone Niš i Pirot imaju, kaže, šta da ponude.

Ako svaki region koristi ono što već ima, to bi mogao biti ključ za svima preko potrebne nove insvesticije, smatra predsednik Regionalne privredne komore Niš Dragan Kostić. U Nišu su to, na primer, slobodne zone – Donje Međurovo, severna zona, pa čak i nekadašnji industrijski giganti.

“Zona sever je interesantna, ona može da bude vezana za Kargo centar pored Aerodroma, a i pored kompanije Džonson elektrik ima mesta za nove fabrike“, objašnjava Kostić.
Prošlogodišnji prosek popravljaju ulaganja u regionu, objašnjava Kostić. U Pirotu je završena velika investicija Tigar guma, vredna 220 miliona evra, a u Topličkom okrugu kompanija Leoni već je promenila privrednu sliku, pa je tako po prvi put region jugositočne Srbije postao izvozno pozitivan. Niška Komora predložila je Vladi Srbije mere za olakšanje investicija i poslovanja, zahvaljujući kojima bi strane kompanije lakše gradile fabrike na jugu.

Da bi se skeniralo stanje u ovom delu zemlje, sekretari Regionalne privredne komore Niša započeće seriju sastanaka sa kompanijama i lokalnim samoupravama. Od direktora i predsednika 18 opština tražiće se detalji problema, ali i rešenja. Dokument sa ključnim tačkama u privredi regiona biće poslat resornim ministarstvima i Vladi. Prema prognozama stručnjaka, u 2015. godini industrijska proizvodnja biće manja za 0,5 odsto.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com