Problem sa podzemnim vodama u Novom Selu nije u nadležnosti Sektora za vanredne situacije

Problem sa podzemnim vodama u Novom Selu nije u nadležnosti Sektora za vanredne situacije

poplave novo seloNačelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić upućen je u problem sa podzemnim vodama koje su poplavile Novo Selo i industrijsku zonu u Donjem Međurovu, ali kaže da to nije u nadležnosti njegovog sektora. Ovakve situacije se uređuju Zakonom o vodama, a on kaže da su za vode drugog reda zadužene lokalne samouprave, uprkos tome što najčešće nemaju novac kojim bi ušle u rešavanje problema.

Slažem se da taj zakon ima manjkavosti i to su problemi sa kojima se lokalne samouprave suočavaju – da moraju da se nose sa vodama drugog reda, a da nemaju novca i da vrlo često nemaju ni stručnjake da taj posao obave, ali pripremaju se izmene i tog zakona, kaže Marić.

Iako je Skupština opštine Palilula tražila da se na delu njene teritorije zbog poplava proglasi vanredna situacija, Gradski štab za vanredne situacije nije doneo takvu odluku. Kako je tada za Zonu plus izjavio zamenik komandanta štaba Žarko Ranković, za to ne postoji zakonska osnova, a grad Niš ima dovoljno resursa da reaguje u ovakvim situacijama.

 načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić
načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić

Marić kaže da je učinio ono što je mogao. Urgirao je kod “Srbijavoda” da njihovi stručnjaci obiđu poplavljena područja.

Po njihovim rečima, radi se o sticaju okolnosti da su vode takvog tipa da prosto ne može da se ta količina vode odvuče. Sad šta raditi “post festum”, jeste pitanje, ali razgovarao sam sa gradonačelnikom Niša i vidim da je i on u potpunosti upoznat sa tim. Mi samo dajemo podršku da se problem reši, zaista nije naša nadležnost, kaže Marić.

Izlivanje podzemnih voda nanelo je veliku štetu meštanima Novog Sela. Pod vodom su dvorišta, kuće, podrumi, oranice. Sličan problem imaju i meštani Belotinca i Gornjeg Međurova.

One thought on “Problem sa podzemnim vodama u Novom Selu nije u nadležnosti Sektora za vanredne situacije

  1. Kome god da se covek obrati taj nije nadlezan,gde god da zakucas na vrata za pomoc oko komunalija ekologije itd.niko nije nadlezan. Samo se to ponavlja a na drugu stranu radi ko kako hoce pa posten covek koji placa uredno komunalije,poreze i ostale racune a ima neki problem koji ne moze da resi sam oseca se kao stranac u rodjenoj zemlji dok politicari pruzaju podrsku samo fali jos i da pocnu da tapsaju po ramenu i da govore ne sekirajte se bice bolje.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com