TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Некатегоризовано

PROBLEMATIČNA ODLUKA EU, PREGOVORI O CENI GASA POSLE IZBORA (VIDEO)

Srbija analizira odluku Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i “Gaspromnjeft” zbog koje ćemo se naći u veoma komplikovanoj situaciji, ako ne budemo izuzeti kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku”, rekao je Vučić.

Navodi da je da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa “Gaspromnjeftom”, da uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

“To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas”, konstatuje Vučić.

Novi Sad, 16. marta 2022 – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obisao fabriku kompanije BMTS Technology. Predsednik Aleksandar Vucic, predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirovic, ministarka Andjelka Atanaskovic, gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic. FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Na pitanje o izjavi direktora “Srbijagasa” koji je najavio početak pregovora sa Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, Vučić je rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

Istakao je da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

“Što se gasa tiče neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moći će da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu”, rekao je Vučić.

Kazao je da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

“Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas danas bi mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom”, naglasio je Vučić.

Rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

“Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude”, rekao je Vučić i dodao da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno i da će se truditi te cene budu među najnižima na evropskom kontinentu.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com