Problemi sa grejanjem ne prestaju

Problemi sa grejanjem ne prestaju

ZELENGORSKAIako je grejna sezona ušla u drugu nedelju, mnoge Nišlije čiji su stanovi priključeni na sistem daljinskog grejanja i dalje se smrzavaju. Tako su stanari u Zelengorskoj 32, ali i u jednoj zgradi u susednoj ulici danima bez grejanja. Problem kako kažu u Gradskoj toplani stvara toplovod koji se tek danas izmešta. Iako u Toplani tvrde da problema nema više nego što je to uobičajeno, gradski većnik zadužen za komunalne delatnosti Miloš Banđur ne krije da ovako nešto nisu očekivali.

Toplinu radijatora stanari u Zelengorskoj 32 ove sezone nisu još osetili. Kažu da se svi smrzavaju – deca, stari, mladi. Ljuti što se ovoliko čekalo da se problem reši.

Imali su celo leto da reše problem, ne znam šta su do sada čekali, kaže stanar zgrade u Zelengorskoj Ljubinko Apostolović.

Portparol Gradske toplane Milena Pavlović kaže da je toplovod morao biti izmešten – nad njim je neko sagradio objekat, pa su cevi pukle! Da li je taj objekat imao dozvolu i ko mu je dao da tu gradi, druga je priča. Sada je pitanje zašto se ljudi smrzavaju i da li je sve moglo ranije da se reši. U Toplani tvrde da se sa izmeštanjem kasni jer se čekala dozvola. Zelengorska nije usamljeni slučaj: prvog jutra grejne sezone u širem centru Niša bile su dve veće havarije. U mnogim podstanicama pumpe nisu bile uključene.

Dve velike havarije su nas iznenadile, ali su ostali problemi isti kao i prethodnih godina, tvrdi direktor JKP Toplana Slobodan Maksimović.

Ipak, resorni gradski većnik kaže da je iznenađen ovakvom situacijom sa grejanjem, jer je izveštaj koji je dobio uoči grejne sezone ukazivao na to da će sve početi bez problema. Ove godine je trebalo da budu zamenjeni i kotlovi u Toplani Jug, ali to nije urađeno.

Prema KFW programu kotlovi su trebali da budu zamenjeni ove godine. Kasnilo se, ali grad Niš i Toplana nisu za to krivi, kaže Miloš Banđur.

Pošto će novi kotlovi stići tek naredne godine, Toplana Jug će ovu sezonu morati da izgura sa reparacijom postojećih. U Nišu je na sistem daljinskog grejanja priključeno 31 hiljada korisnika. Od toga, više od 25 hiljada su domaćinstva.