Prodaja i kupovina kuće ili stana uz "obrazovane" agente

Prodaja i kupovina kuće ili stana uz "obrazovane" agente

AGENTIDo sada je u Agencijama za promet nepokretnosti u Srbiji mogao da radi bilo ko, čak i oni koji nisu imali ni obrazovanje ni znanje da posreduju u kupoprodaji objekata. To, međutim, od 8. maja 2015. neće više biti moguće – svaka agencija moraće da ima bar jednog licenciranog agenta.

Put do licence vodi preko polaganja stručnog ispita u Ministarstvu trgovine i usluga, a osim u Beogradu i Novom Sadu, zainteresovani od nedavno mogu da se pripremaju i u Nišu. Do sada je ovaj dokument dobilo četvoro Nišlija, a od februara 2015. ponovo je moguće prijaviti se.

Suzana Miljević jedan je od četvoro agenata nepokretnosti, koji su dobili licencu krajem novembra, u prvom ispitnom roku.

To znači da sam u Ministarstvu tgovine položila pismeni i usmeni deo ispita, pripremavši više oblasti iz ekonomije, građevinarstava, prava, kaže Suzana.

Agent nepokretnosti biće zadužen za čitav proces pre i posle javnog beležnika – pripremu neophodnih papira za kupovinu ili prodaju objekta, pregovaranje oko cene, procenu vrednosti. Naknada za njegove usluge biće 3% od ugovorene cene. Dakle, na one debele novce koje morate platiti notaru još i ovo!  Nije ni čudo da se u prvom ispitnom roku u Srbiji prijavilo čak 700 kandidata.

Do skoro su se zainteresovani prirpemali samo u Beogradu i Novom Sadu, a od januara to će biti moguće i u niškoj Regionalnoj privrednoj komori, kaže Slaviša Pešić, predavač u obuci agenata.

Stručna predavanja trajaće 2 nedelje, i to je uvod u drugi ispitni rok, koji počinje u martu.

Posao agenta nekretnina posebno je privukao mlade bez posla, jer, kako kažu u Regionalnoj privrednoj komori, za oko 25.000 dinara obuke i 14.000 dinara za knjige i polaganje ispita, oni dobijaju novo zanimanje, koje će tek biti traženo u Srbiji.[mom_video type=”youtube” id=”aH75soPcUw0″]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com