TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti E-GRAĐANIN Ekonomija PROJEKTI 2021 VESTI

PRODUŽEN ROK ZA PRELAZAK JAVNOG SEKTORA NA E-FAKTURU

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je javnom sektoru produžen rok za uvođenje elektronskih faktura i da će to moći da se obavi do kraja aprila.

Govoreći na skupu za obuku za lokalne samouprave “Primena sistema elektronskih faktura”, Mali je podsetio da je najpre planirano da javni sektor bude osposobljena za primanje i izdavanje elektronskih faktura od početka naredne godine, ali da su na zahtev mnogih odlučili da taj rok produže.

“Ono što je novina i najnovija vest, kao što smo za proces fiskalizacije dali jedan prelazni period, tako smo odlučili, zbog dosta zahteva, da damo prelazni period kada je javni sektor u pitanju za uvođenje e-faktura. Taj prelazni period je do kraja aprila da se javni sektor osposobi da primi i izdaje elektronske fakutre”, rekao je Mali.

Istakao je da ostali rokovi ostaju, navodeći da će privatni sektor morati da napravi informacionu osnovu do 1. jula da prima e-fakture, a do kraja sledeće godine da prima i izdaje e-fakture.

Mali je naglasio i da će se do kraja godine novi Zakon o e-fakturama naći pred poslanicima i izrazio nadu da će ga oni usvojiti.

Govoreći o značaju elektronskih faktura, Mali je istakao da taj sistem, pored novog sistema fiskalizacije, treba da doprinesu efikasnosti našeg fiskalnog sistema, ali i transparentnosti rada naše privredi.

“Već nekoliko godina mi radimo na ovim sistemima. Krenuli smo u usvajanje Zakona o e-fakturama i usvajanje Zakona o e-fiskalizaciji. Polako, ali sigurno se približavamo krajnjim rokovima realizacije i jednog i drugog procesa”, rekao je Mali.

Kada je reč o fiskalizaciji, Mali je podsetio da se do kraja aprila završava prelazni period koji je vezan za uvođenje novog sistema fiskalizacije za celu privredu.

Ministar je pozvao sve fiskalne obveznike da se prijave za novi sistem fiskalizacije, kao i da iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije – 100 evra za fisklani uređaj i 100 evra za prodajni objekat.

Istakao je da će novi sistem fiskalizacije dati bolju kontrolu i jaču i efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

“Pored fiskalizacije, e-fakture su takođe jedan od najvažnih procesa i nešto što će potpuno promeniti način funkcionisanja kada je komunikacija izdavanja računa između privatnih lica u pitanju. Zamislite sistem koji radi bez papirnih fakutra, koji nema arhivu koja se gubi, već je ovo potpuno elektronski sistem”, rekao je Mali.

Naglasio je da će one biti obavezne kako za one koji su korisnici javnih sredtava, tako i za privatni sektor, odnosno za sve one koji su obveznici poreza na dodatu vrednost.

Govoreći o ostalim prednostima e-faktura, Mali je naveo da pored toga što više nema papira, da će država istog dana privredi vraćati PDV ukoliko se poklope ulazna i izlazna fakutra, nema čekanja, dodatnih kontorla, dodatnih analiza, korišćenje sistema e-faktura je besplatno i nema dodatnih troškova.

U planu je, ističe Mali, da do 2023. godine bude uveden i sistem e-otpremnica, koji će biti povezan sa sistemom e-faktura i koji će se nadovezati na e-fiskalizaciju.

“Ovi sistemi, e-fiskalizacije, e-fakture i e-otpremnice, koji možda građani ne vide golim okom, ali za konkurentnost našeg sistema su od ključnog značaja i bez njih ne možemo ići napred i ne možemo da budemo konkurentni kao neke druge razvijenije zemlje”, rekao je Mali.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić izjavila je danas da će sistem e-faktura doprineti smanjenju administrativnog opterećenja i rasta konkurentnosti privrednog sektora na domaćem i svetskom tržištu.

“S druge strane, implementacija e-faktura predstavlja jedan od najznačajnijih inovativnih alata kojima će se olakšati rad organa javne uprave, što je nasem Ministarstvu i cilj”, rekla je Puzić.

Istakla je da javni sektor u Srbiji do kraja aprila treba da bude spreman na prelazak na taj moderan način rada i da u skladu sa sloganom “Uprava po meri svih nas”, pokaže da je upravo pravi servis i svoje privrede i građana.

Puzić je pozvala sve opštine i gradove u Srbiji da se pripreme za novu sistemsku promenu koja će, kako kaže, svima uštedeti vreme, ali i novac.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović o značaju sistema e-faktura dovoljno govore podaci o velikom broju preduzeća, institucija i organizacija na koji će direktno uticati, a njega će, navodi, koristiti oko 125.000 preduzeća koja su u sistemu PDV-a.

Očekuje se, kaže, da će ga i drugi privrednici prihvatiti kada vide značaj u uštedi vremena i troškova.

Dodao je da će učesnici e-faktura biti i više do 10.000 korisnika javnih sredstava, među kojima su najvećim delom lokalne samouprave, zbog čega je, kaže, važno da se pripreme za ono što predstoji sledeće godine.

Taj sistem, ističe, obezbediće milionske uštede za lokalne samouprave, a koje će biti uložene u dalji razvoj usluga za građane i privredu.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com