Projekat "Gradovi protiv kumulacije funkcija"

Biro za društvena istraživanja iz Beograda i Lokalni antikorupcijski forum iz Niša počinju projekat “Gradovi protiv kumulacije funkcija” kako bi utvrdili broj funkcija, poslova i ovlašćenja oko 150 gradskih i opštinskih funkcionera i poslanika iz Niša. Cilj je sprečiti nagomilavanja funkcija. ŠPlan ej da se posle toga najmanje jednom godišnje ažurira baza podataka i kontinuirano ponavlja ovakvo istraživanje.

Suzbijanje nagomilavanja funkcija koje funkcionerima obezbeđuje značajnu moć, ovlašćenja, ali i nekoliko plata, cilj je projekta koji će u narednih 6 meseci realizovati Biro za društvena istraživanja i Lokalni antikorupcijski forum. Jedan političar na više funkcija znači i otvoren prostor za moguću korupciju, sukob interesa, ali i neefikasnost u radu, tvrde u Birou za društvena istraživanja.

Broj dozvoljenih funkcija mora biti vezan sa brojem obaveza. Mi želimo samo da utvrdimo kako svaki funkcioner koristi svoje radno vreme, kaže direktor programa BIRODI-ja “Društvo protiv korupcije” Zoran Gavrilović.

Istraživanjem će biti obuhvaćeno oko 150 gradskih i opštinskih funkcionera, kao i poslanici i Niša.

Naš cilj je da utvrdimo koliko zaista funkcionera u Nišu obavlja više funkcija, kaže član Lokalnog antikorupcijskog foruma Mladen Jovanović.

Projektom je predviđeno i pravno i institucionalno reagovanje na konkretne zakonski nedozvoljeno nagomilavanje funkcija: angažovani pravni savetnik reagovaće kod nadležnih organa, organizacija i tela. Iz Biroa za društvena istraživanja poručuju da će nakon istraživanja biti preuzete određene mere i preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, a nije isključeno ni to da neki funkcioneri budu razrešeni sa određenih funkcija

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com