Propala prodaja niške pivare

Niška pivara nije našla novog vlasnika, jer jer ni jedna firma nije ispunila uslove da se pojavi na javnom nadmetanju za prodaju celokupne imovine pivare – da otkupi dokumentaciju, uplati depozit i podnese prijavu za učešće. Stečajni upravnik Ljubomir Kostić kaže za Zonu plus da je bilo zainteresovanih za kupovinu pivare, jedna firma je čak otkupila dokumentaciju, ali se ni ona nije prijavila za nadmetanje. O razlozima, kaže, ne treba spekulisati.

Zainteresovana lica znaju zašto se nisu javila, a nagađati o razlozima je vrlo nezahvalno, kaže Kostić.

Uprkos neuspehu prve licitacije, bivši radnici veruju da će se naći neko ko će kupiti pivaru i pokrenuti proizvodnju. Tvrde da je proizvodna linija očuvana, a da je pivo uvek profitabilan proizvod.

Iskreno, mislili smo da će da se prijave kupci za prvu licitaciju. Međutim, da li zbog cene da li zbog nečeg drugog, nisu se prijavili. Da je profitabilna firma to stoji, jer, što se tiče proizvodnje, vidite i sami – jedino se pivare reklamiraju, kaže predsednik Odbora poverilaca Goran Stevanović.

Početna cena fabrike bila je 396 miliona dinara, polovina procenjene vrednosti imovine, a na sledećoj licitaciji ta cena će biti manja. Stečajni upravnik će ponovo objaviti prodaju, najverovatnije za kraj narednog meseca. Na toj prodaji početna cena će verovatno biti nešto niža nego na ovoj. Niška pivara prodaje se iz stečaja, koji je pokrenut na jesen 2012. godine, na inicijativu zaposlenih, jer je račun pivare bio u blokadi za 200 miliona dinara, a radnici nisu primili platu 15 meseci. Sunovrat pivare počeo je još 2006. godine nakon katastrofalne privatizacije, kada je vlasnik fabrike postao kontroverzni biznismen Jovica Stefanović Nini.