PRORADIO HUMANITARNI KORIDOR

PRORADIO HUMANITARNI KORIDOR

Rusija je, nakon jučerašnje treće runde pregovora u Belorusiji, otvorila humanitarne koridore za evakuaciju iz Kijeva, Černikova, Sumija, Harkova i Marijupolja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Rusi tvrde da je iz Donjecka I Luganska u Rusiju izbeglo 200.000 ljudi. Ukrajinska strana tvrdei da je trideset autobusa na putu ka opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju, kako bi prevezli evakuisane preko humanitarnog koridora, ali da ruske snage pucaju u pravcu rute za humanitarnu pomoć. Lideri Saveta Evrope u zajedničkom saopštenju osudili su napad Ruske Federacije na Ukrajinu, ponovili podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da poštuje humanitarno pravo i da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da postoje verodostojni izveštaji o tome da je Rusija gađala civilne ciljeve u Ukrajini i pozvao je Moskvu da okonča sukob. Prema podacima UNHCR, iz Ukrajine je do sada izbeglo preko 2 miliona ljudi.

ZELENSKI: OHLADIO SAM SE PREMA NATO-U, SPREMNI DA RAZGOVARAMO O KOMPROMISU, A NE O ULTIMATUMU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se, što se tiče NATO-a, “ohladio” pre mnogo vremena, pošto je shvatio da Alijansa nije spremna da prihvati Ukrajinu, kao ni da se sukobi sa Rusijom. Volodimir Zelenski je, u intervjuu za Ej-Bi-Si, govorio o uslovima koje je Rusija postavila za okončanje rata u Ukrajini, a to su odustajanje od članstva u NATO-u, priznanje Krima kao dela Rusije i priznanje nezavisnosti samoproglašene Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.Zelenski je istakao da je spreman na dijalog, ali ne i na kapitulaciju.” Ponovio je da Ukrajina nije spremna na ultimatum i pozvao ruskog predsednika na razgovor.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se, što se tiče NATO-a, “ohladio” pre mnogo vremena, pošto je shvatio da Alijansa nije spremna da prihvati Ukrajinu, kao ni da se sukobi sa Rusijom. Volodimir Zelenski je, u intervjuu za Ej-Bi-Si, govorio o uslovima koje je Rusija postavila za okončanje rata u Ukrajini, a to su odustajanje od članstva u NATO-u, priznanje Krima kao dela Rusije i priznanje nezavisnosti samoproglašene Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.Zelenski je istakao da je spreman na dijalog, ali ne i na kapitulaciju.” Ponovio je da Ukrajina nije spremna na ultimatum i pozvao ruskog predsednika na razgovor.”Što se tiče NATO-a, ohladio sam se prema njima pre mnogo vremena, pošto smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se boji kontroverznih stvari i konfrontacija s Rusijom. Nikada nismo želeli da budemo zemlja koja moli na kolenima i nećemo biti takva zemlja. Ne želim da budem takav predsednik”, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je govorio i o, kako je rekao, privremeno okupiranim teritorijama i nepriznatim pseudorepublikama koje nije priznao niko osim Rusije.

“Možemo da razgovaramo i da nađemo kompromis o tome kako će te teritorije nastaviti da postoje. Meni je važno kako će narod na tim teritorijama živeti”, istakao je Zelenski.

“Putin treba da počne da razgovara”

“Neophodno je da predsednik Putin počne da razgovara, da počne dijalog, umesto što živi u informacionom mehuru bez kiseonika. Ne znamo koliko su realistične informacije koje je on dobio”, rekao je Zelenski.

RUSIJA: DA SE VRATIMO U HLADNI RAT

Rusija i SAD bi trebalo da se vrate principu “mirne koegzistencije” kao tokom Hladnog rata, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Interfaks. Ministarstvo spoljnih poslova je poručilo da je otvoreno za pošten dijalog sa SAD, uz međusobno poštovanje. Ostaje nada da bi ta normalnost u odnosima dve zemlje mogla da bude obnovljena, saopštilo je rusko ministarstvo.