Prosečna plata za opremanje đaka za školu

Prosečna plata za opremanje đaka za školu

skolski priborDo početka školske godine ostalo je nešto više od nedelju dana i već su krenule gužve po knjižarama. Nišlije kažu da knjige i sveske moraju da se kupe, a za ostalo ako pretekne. Prodavci tvrde da je ovo tek zagrevanje za prave gužve koje očekuju kada krene škola. Olakšica je što knjige, kao i kompletan školski pribor mogu da se kupe na rate. Medjutim, na odloženo ili za keš, roditeljima za opremanje djaka treba izmedju 15 i 40.000 dinara.

Iz godine u godinu, roditeljima je sve teže da svog školarca opreme za prvi školski dan. Rančevi, u zavisnosti od marke, veličine i kvaliteta koštaju od 2500 do 10000 dinara. Pernice pune pribora staju od 1000 do 2500, a one prazne mogu da se pazare i za 500 dinara. Cene svezaka kreću se od 12 do 170 dinara. Plus knjige, pa radne sveske. Na sve to i nove patike, pa garderoba, koji su trenutno na sniženju,ali i tako sniženi dodatno opterećuju novčanik roditelja. Prostom računicom ispada da polazak u školu jednog djaka, roditelja košta izmedju 20 i 40 000 dinara. Prosečna plata u Nišu iznosi nešto manje od 40.000 dinara.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.