STRAJK PROSVETAProsvetni radnici ne prekidaju štrajk! Časovi u školama i u drugom polugodištu biće skraćeni i trajaće 30 minuta, odlučio je Štrajkački odbor na današnjem sastanku. Oni kažu da nijedan njihov zahtev nije ispunjen, pa stoga Ministarstvo ne treba da gaji iluzije da će štrajk biti prekinut. Ministarstvo prosvete i predstavnici sindikata pre dva dana nisu uspeli da se dogovore o Posebnom kolektivnom ugovoru koji reguliše prava i obaveze prosvetnih radnika.

Drugo polugodište u školama u Srbiji počinje za nedelju dana i sada je već sasvim izvesno da će časovi po školama i dalje trajati po pola sata. Predstavnici sindikata kažu da nijedan njihov zahtev nije ispunjen, mada pomaka u pregovorima ima, pa samim tim se nisu stekli uslovi da se štrajk prekine.

Predstavnici sindikata su krajem prošle nedelje održali sastanak sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem na kome nisu uspeli da se dogovore oko Posebnog kolektivnog ugovora, što je bio i osnovni razlog za početak štrajka. Nije bilo dogovora ni oko plata, jer je ministar Verbić rekao da o platama odlučuje Vlada, a ona je odlučila da se svima u javnom sektoru plate smanje za 10 odsto. Ministar je poručio prosvetarima i da plave plan nadoknade časova, izgubljenih zbog štrajka, a đacima da uče bez obzira na štrajk.

Štrajk prosvetnih radnika počeo je 17. novembra skraćenjem časova na 30 minuta, a 22. decembra održan je celodnevni štrajk i tada u pojedinim školama nije držana časova nije bilo.[mom_video type=“youtube“ id=“pjshp4goUZU“]

By rezija