Protest advokata ispred suda u Nišu

PROTEST ADVOKATA Protest ispred zgrade suda u Nišu danas za 13 h zakazali su advokati koji štrajkuju od 17. Septembra.

Advokati Niša kažu da će im se u protestu priključiti i kolege iz regiona.

Oni traže izmenu zakona o javnim beležnicima, vraćanje poreza na nivo iz 2013. godine i smenu minsitra pravde Nikole Selakovića. 

Zbog štrajka advokata, paralisan je rad sudstva – zakazana ročišta se svaki dan odlažu.

 

Na platou ispred Narodnog pozorišta, odmah preko puta Palate pravde, niški advokati i njihove kolege iz regiona, kako kažu, baš to i traže: pravdu. U štrajku su već dve nedelje, jer im je zakon o notarima, donet kako kažu preko noći, uskratio prava, pa i zaradu. Zato kažu da od države traže da poštuje zakone koji donosi, pa i Ustav.

Ne mogu uredbama da se regulišu one stvari koje propisuje zakon, to nije zakonski, nije ni ustavno,kaže predsednik Advokatske komare Beograda.

Advokati Srbije obratili su se za podršku i Evropskoj asocijaciji advokata, i dobili je. S obzirom na to da ih država i minstar pravd Nikola selaković ignorišu, tražili su od premijera Aleksandra Vučića da se uključi i sasluša njihove zahteve.

Premijer mora da zna i da kontroliše svoje minsitre. To je i zahtev Evropske asocijacije advokata, koja je uputila zahtev ministru da preispita odnos prema advokatima, potpredsednik Advokatske komore Srbije.

Advokati protestuju od 17. Septembra. Odluku o štrajku donela je Advokatska komora Srbije 13. Septembra. Od tada do danas, u Srbiji su otkazana brojna ročišta. Vlada Srbije stavila je van snage Uputstvo Advokatske komore koje propisuje disciplinske mere onim advokatima koji se ogluše o odluke komore, a ministar pravde Nikola Selaković, odbacio je sve pritužbe advokata.

Iako advokati tvrde da su sto odsto jedinstveni, nezvanično saznajemo da je 11 advokata u Srbiji poslušalo Vladu Srbije i prekinulo štrajk.