Protiv „sekundarne traumatizacije dece“

Protiv „sekundarne traumatizacije dece“

Jedno svedočenje na sudu, na dete ostavlja posledicu u naredne tri godine, procenjuju stručnjaci. Prema postojećem zakonu deca u Srbiji koja na bilo koji način učestvuju u sudskim iskazima, priču ponavljaju i do desetak puta. Ovo mora da se promeni, insistiraju stručnjaci. Zakona koji reguliše oblast takozvane „sekundarne traumatizacije dece“ se ne primanjuje kako treba, upozoravaju i Centar za socijalni rad i zaštitnik gradjana.
nasilje deca Smanjiti broj davanja iskaza deteta, svedočenje osobi od poverenja, bez sudnice, svedočenje pomoću audio i video tehnike, i pre svega maksimalna zaštita deteta od dodatne stgmatizacije. Na oktobarskim susretima radnika u Socijalanoj zaštiti „sekundarana traumatizacija dece“ bila je jedna od glavnih tema. Najmladji su često učesnici sudskih procesa, kao svedoci ili kao akteri dela.
Debate imaju za cilj da usmere socijalne radnike kako da se izbegnu dodatne traume kod dece svedoka, ili učesnika u samom delu.
U junskom izveštaju povodom Međunarodnog dana dece – žrtava nasilja, Zaštitnik građana Saša Janković upozorava da se 27 odsto pritužbi u oblasti prava deteta koje je primio u prošloj godini odnosi na nasilje nad decom. Podaci iz istraživanja UNICEFa kažu: u 2013. godini više od 3.500 porodica u Srbiji nalazilo se na evidenciji centara za socijalni rad zbog nasilja nad decom, najčešće zanemarivanja i fizičkog zlostavljanja. Gotovo uopšte se ne primenjuju mere za zaštitu dece od sekundarne traumatizacije u postupcima pred sudom i tužilaštvima, koje su zakonom omogućene, takodje se navodi u izeštaju. Janković tvrdi i da pojedine zdravstvene ustanove još nisu formirale Tim za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, iako je to obaveza propisana Posebnim protokolom za sistem zdravstvene zaštite.

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.