PRESS FILMSKIPublika je sinoć premijerno u Nišu videla ostvarenje „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića, u kojem glavnu rolu tumači glumac prve festivalske večeri Lazar Ristovski. Aplauz su dobili i niški glumci, zbog uloga koje su odigrali u filmu „Sporazum“ Predraga Radonjića. Glumačke ekipe zadovolje su reakcijom niške publike od koje, kažu, ništa manje nisu očekivali.

Kombinacija komedije i melodrame, priča o nevinim ubicama kroz sudbinu šezdesetogodišnjeg mašinovođe Ilije. Film „Dnevnik mašinovođe“, premijerno pred niškom publikom, otvorio je 51. Filmske susrete. Glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.

“Publika očekuje ovaj film sa velikim sa interesovanjem, između ostalog zato što svi misle da znaju ko su mašinovođe i šta su, međutim znaju vrlo malo”, otkriva Ristovski

Doneti jednu tako tešku priču na nežan i dirljiv način nije bio lak zadatak za reditelja.

“Humor koji se pojavljuje u filmu direktno je preuzet od mašinovođa. Iz razgovora sa njima sam shvatio da jedino tako oni mogu da prevaziđu tu traumu”, kaže reditelj Miloš Radović

FILMSKI MIHAILOVICJoš jedna priča o sudbini, ovoga puta povratnika koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto na Kosovu. To je radnja filma „Sporazum“ Predraga Radonjića, u kojem glume čak 3 niška glumca, a glavna uloga pripala je prvaku niškog Narodnog pozorišta, Aleksandru Mihailoviću.

“Na čitanje se čini vrlo lepo i zanimljivo, međutim kao glumački zadatak je vrlo kompleksno i teško, jer vam je u ulozi neko ukinuo mogućnost da nešto izgovorite”, objašnjava glavni glumac

U filmu igraju i Dejan Cicmilović i Marjan Todorović, i svi su u konkurenciji za neku od festivalskih nagrada. Film „Sporazum“ sniman je upravo na prostoru Kosova i Metohije, uz brojne poteškoće.

Druge večeri Filmskih susreta na programu su filmovi „S one strane“ i „Procep“. Karte za “Filmske” prodaju se u Oficirskom domu, kao i u Turističkoj organizaciji Niša.