Prvi avion kompanije "Viz er" poleteo iz Niša za Malme

Prvi avion kompanije "Viz er" poleteo iz Niša za Malme

VIZ ER AVION ODLECEPosle godinu i po dana pauze avioni sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” ponovo lete! Jutros oko 10 sati avion mađarske niskobudžetne kompanije „Viz er“ sa 175 putnika sleteo je iz Malmea, a pola sata kasnije 74-oro putnika je iz Niša odletelo do istog mesta. Time je zvanično počela redovna linija između Niša i Švedske. Druga redovna linija Viz era biće uspostavljena u ponedeljak, 29. juna, i to na relaciji Niš-Bazel.

Posle višemesečnih pregovora, dogovora i iščekivanja, sve je sprovedeno u delo – prvi avion mađarske aviokompanije “Viz er” sleteo je u Niš. Uz velike počasti – vatrogasna vozila su na pisti napravila vodenu zavesu, a letelicu je dočekalo kompletno rukovodstvo „Aerodroma Niš“, predstavnici grada i gradskih javnih preduzeća i ustanova. U Niš je doputovalo 175 putnika, kažu, mirno i udobno. Avion se odmah prirpemao za povratak.
Za to vreme putnici koji kreću iz Niša iščekuju svoj let. Oduševljenje je veliko, jer će, kažu, biti uštede i u vremenu i u novcu. Posle punih 19 meseci terminal aerodroma “Konstantin Veliki” pun.

AERODROM CEKIRANJENakon ukrcavanja njih 74-oro odletelo je put Švedske. I tako je zvanično uspostavljena redovna linija do Malmea, koja će saobraćati tri puta nedeljno, utorkom, četvrtkom i subotom. Predstavnici grada, aerodroma i Viz era istakli su da je ovo veliki dan za čitavu južnu i jugoistočnu Srbiju, ali i za mađarsku aviokompaniju.

“Na naš aerodrom do sada su sletali kargo avioni, avioni putničke i generalne avijacije, a od danas je krenula redovna linija. Mi se time ponosimo, i nadamo se da će ovakvih letova biti mnogo više” rekao je direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladica Đurđanović

Predstavnica Viz era očekuje da će interesovanje putnika vremenom biti sve veće, a za sada je popunjenost kapaciteta aviona od 80 do 90 odsto.

“Pokrenuli smo linije sa drugog aerodroma u Srbiji, tako da je niški Aerodrom veoma značajan za našu kompaniju”, poručila je predstavnica mađarske aviokompanije Tamara Mšvenieradze

Ubrzati razvoj privrede i turizma, i što je važnije, privući investitore, to su benefiti koje će Niš imati od aviosaobraćaja, smatra gradonačelnik Niša, i dodaje da se na ovome neće stati, jer se očekuju i dalji pregovori sa nacionalnim avioprevoznikom “Er Srbija”VIZ ER PUTNICI 2

“Aerodrom je strateška prednost Niša u odnosu na sve drugo što Srbija ima. Er Srbija sa kojom smo bili u pregovorima će obnoviti razgovore sa nama do sredine jula, i nakon toga ćemo dati saopštenje kakva će biti budućnost te saradnje”, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić

Osim do Malmea, avioni mađarske kompanije od ponedeljka 29. juna, zvanično će iz Niša leteti i do švajcarskog grada Bazela, i to dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom. Karta u jednom pravcu sa taksom do Malmea košta 1.700, a do bazela 2.300 dinara.