Prvi dan škole – i obavezan štrajk

Prvog dana nove školske godine, nastava u osnovnim i srednjim školama odvijala se nesmetano u 93 odsto škola, dok je u preostalih sedam odsto nastava obustavljena ili su časovi skraćeni, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U Nišu je danas bila potpuno obustavljena nastava u 15 škola, u 10 škola nastava je skraćena, a u dve škole štrajkovali su samo predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika, rečeno je Zoni plus u tom sindikatu.

Đacima prvacima ni štrajk dela prosevetnih radnika ne može da pokvari prvi dan u školi. Osmeh i uzbuđenje na licima đaka prvaka govori sve.

Prvaci kažu da su dugo čekali ovaj dan.

A da bi taj dan, ali i godina koja sledi, protekao što lepše, roditelji su morali da dobrano odreše kesu.

Nije strašno sa prvakom, ali videćemo tek šta nas čeka, kaže majka jednog prvaka.

Niš posebno brine o porodicama sa više dece. Načelnica Uprave za obrazovanje Grada Niša Mirjana Popović kaže da grad za treće dete obezbeđuje besplatnu užinu, boravak u školi u prirodi i karticu za prevoz do kraja školovanja.

Prvi septembar je po tradiciji i dan kada učitelji i profesori iskazuju svoje nezadovoljstvo. Mnogi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika otišli su na protest u Beograd. Ovaj sindikat između ostalog zahteva, da se iz najavljenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici. Prema podacima dobijenim od školskih uprava do 10 sati, od 1.764 škole u Srbiji nastava je potpuno obustavljena u 96, a časovi su skraćeni u 29, što iznosi 7 odsto od ukupnog broja škola.

Ministar prosvete Srđan Verbić je ocenio da je štrajk Unije legitiman. Međutim, kako je rekao, tačan mehanizam smanjivanja plata još nije poznat, pa ni ne može da se pravi plan. On je najavio da će Ministarstvo ove nedelje nastaviti sastanke sa sindikatima u prosveti.