Prvi karneval životinja u Nišu

Prvi karneval životinja u Nišu

karneval zivotinja 1Prvi Karneval životinja u Nišu počinje u subotu u 12:30h na Trgu kralja Milana, a brojne zabavne i  edukativne aktivnosti trajaće i narednog dana na niškom Sajmištu.

Udruženje ZOO planet, koje organizuje karneval povodom Svetskog dana životinja, saopštilo je da povorka koju će predvoditi rimske dvokolice u dvopregu polazi iz centra Niša i završava se na niškom Sajmištu gde posetioce očekuje raznovrstan program.

Karnevalska kolona će biti sastavljena od tridesetak konja i magaraca, neki od njih biće upregnuti u fijakere i čeze.

Deo kolone čini i pokretna bina na kojoj će plesati članovi plesnog kluba “Primavera” i deca u narodnim nošnjama KUD-a “Kamenica”.

“Zoo planet” poziva sve građane da dođu sa svojim ljubimcima i da zajedno prošetaju za bolju  budućnost životinja.

Cilj Karnevala jeste zabava, ali prvenstveno želimo i da ukažemo na važnost  zaštite životinja, važnost svakodnevne ispravne brige o ljubimcima, kao i važnost zaštite životinja  u prirodi, kaže Dušan Stojanović, koordinator Udruženja Zoo Planet i organizator manifestacije.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na  položaj životinja. Od tada brojne organizacije širom sveta organizuju raznovrsne aktivnosti kako bi  skrenule pažnju na značaj očuvanja životinjskih vrsta i njihovih staništa, na human odnos i brigu o  njima kao i na značaj zaštite i dobrobiti životinja.

Kao udruženje koje se bavi zaštitom, odgojem i  proučavanjem životinja “ZOO PLANET” Pantelej ovog puta na malo drugačiji način ukazuje na  važnost rešavanja problema životinja u lokalnoj zajednic