TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Servisne informacije VESTI

PRVI TALAS PUTNIKA SA ZAPADA EVROPE ZBOG USKRSA(VIDEO)

Prvi talas putnika iz zapadnih zemalja, gde se Uskrs praznuje ovog vikenda, očekuje se već danas.  Na ulazu graničnog prelaza Horgoš pre dva dana otvoreno je osam traka za automobile i dve trake za autobuse, a postavljene su i nove kabine za carinu i policiju, čime su stvoreni neophodni preduslovi za ubrzanje prometa.

Pored uobičajene prakse da na udarnim prelazima budu otvorene sve raspoložive trake, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, produženo je radno vreme prelaza Bajmok, koji će u dane vikenda (petkom, subotom i nedeljom), sve do 17. aprila biti otvoren od 7 časova do ponoći.

Prelaz Bački Vinogradi će u istom periodu umesto do 19 časova, raditi do 22 časa svakog dana, saopštila je Uprava carina.

Beograd, 6. aprila 2023.- Carinska služba pojaèala je svoje aktivnosti jer se u toku dana oèekuje prvi talas putnika iz zapadnih zemalja, gde se Uskrs praznuje predstojeæeg vikenda. Uobièajno je da u prazniènom periodu putnici u veæem broju dolaze ili prolaze kroz Srbiju, a ove godine ih na ulazu graniènog prelaza Horgoš èekaju nove saobraæajne trake koje su pre dva dana puštene u rad. FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA, fotografja niske rezolucije/ nr

Putnicima se preporučuje da stanje na odabranom prelazu ka kome su se uputili provere pregledom snimaka sa nadzornih kamera koji su dostupni na sajtu AMSS, kao i preko aplikacije Gugl mape (”Google maps”).

U carinskim propisima se ništa nije menjalo, što znači da državljani Republike Srbije imaju pravo da bez plaćanja dažbina u zemlju unesu robu u vrednosti do 100 evra, dok robu za lične potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra mogu da ocarine na samom graničnom prelazu u tzv. skraćenom postupku.

Dažbine u tom slučaju iznose 10 odsto od vrednosti robe i 20 odsto pripadajućeg PDV.

Podaci o povraćaju PDV u inostranstvu su zahvaljujući razmeni informacija između carinskih administracija dostupni carinskoj službi Republike Srbije, pa putnici treba sami da prijave svu robu za carinjenje koju sa sobom nose, jer u suprotnom rizikuju da se nađu u prekršaju.

Obavezno treba prijaviti i svaki iznos veći od 10.000 evra u gotovini (bez obzira na valutu) i popuniti Obrazac prijave koji je svakom putniku dostupan na granici ali i na sajtu Uprave carina https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unosenje-iznosenje-deviza.html

Tranzitni putnici koji samo prolaze kroz našu zemlju na putu do svog konačnog odredišta takođe imaju obavezu da prijave vrednije predmete koje nose sa sobom, bez obzira na to što ne ostaju u Srbiji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com