TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET Udarne

PUTIN NAJAVIO DELIMIČNU MOBILIZACIJU U RUSIJI

(Putin i Šojgu – Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

“Reč je o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo“, Pnaglasio je Putin, prenosi AP.

U televizijskom obraćanju, Putin je izjavio da je njegov cilj da „oslobodi” region Donbasa u istočnoj Ukrajini i da većina ljudi u tom regionu ne želi da se vrati u ono što je nazvao „jaram” Ukrajine, prenosi Rojters.
Putin rekao da će Rusija, kada je ugrožen njen teritorijalni integritet, koristiti sva dostupna sredstva.

“To nije blefiranje”, poručio je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da je cilj Zapada da oslabi, podeli i uništi Rusiju.

Šojgu: Mobilišemo 300.000 rezervista sa iskustvom, ne regrute

 (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pojasnio je da se delimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo, ne regrute, i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.  Šojgu je, obraćajući se javnosti posle Putina, rekao da će oni koji će biti pozvani proći vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni, prenosi agencija RIA Novosti.
Po rečima ruskog ministra, regruti se ne mogu slati u specijalnu vojnu operaciju, a kako je naveo, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, 25 miliona ljudi.

Lavrov stigao u NJujork kako bi učestvovao na GS UN

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, doputovao je u Njujork, gde bi trebalo da učestvuje na 77. sednici Generalne skupštine UN.
Kako prenosi TASS, avion u kojem se nalazio Lavrov leteo je severnom rutom, zaobilazeći, kako se kaže, “neprijateljske zemlje”.
Ruska agencija ne precizira na koje se države misli, ali navodi da je let trajao 12 sati.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com