TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

PUTIN POTPISAO: ZA GAS PLAĆANJE SA RAČUNA U RUSKOJ BANCI, CENA OTIŠLE U NEBO!

Rat u Ukrajini ušao je u 36. dan. A sukobi se, i pored pregovora, nastavljaju.

Putin potpisao ukaz o plaćanju gasa u rubljama

Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa u rubljama sa, kako je navedeno, “neprijateljskim zemljama”.

Te države će morati da otvore račune u rubljama u ruskim bankama, a ukaz stupa na snagu sutra, 1. aprila, prenosi RIA Novosti.

“Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine”, rekao je Putin.

Prema Putinovim rečima, postojeći ugovori za isporuku gasa biće obustavljeni ako kupci iz “neprijateljskih zemalja” ne ispune nove uslove plaćanja.

Naveo je da će Rusija nastaviti isporuke gasa u dogovorenim količinama i po dogovorenim cenama, koje su mnogo niže od spot cena.

Moskva kao “neprijateljske zemlje” označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

GAS NA SKORO 1.500 DOLARA!

Odmah nakon ove vesti, cena gasa u Evropi skočila je na 1.481 dolar za 1.000 kubnih metara.

Evropska komisija smatra da je ovakva praksa neprihvatljiva, nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da zemlje G7 na to neće pristati.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Rusija se neće baviti dobrotvornim radom – ako nema plaćanja u rubljama, onda neće biti ni gasa za Zapad.

“Kao što smo i govorili, za korisnike ruskog gasa koji plaćaju isporuke, faktički neće biti nikakvih promena. U svakom slučaju oni će kupiti rublje u vrednosti valute koja je navedena u ugovorima”, naveo je Peskov.

Rusija širi “crnu listu“ za ulazak kao odgovor na antiruske sankcije

Rusija proširuje spisak predstavnika zemalja EU kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju kao odgovor na antiruske sankcije, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Nota ruskog Ministarstva spoljnih poslova, kojom se obaveštava o ovom koraku, dostavljena je Delegaciji EU u Moskvi.

“Ograničenja se odnose na najviše rukovodstvo Evropske unije, uključujući jedan broj evropskih komesara i šefova vojnih struktura EU, kao i velika većina poslanika Evropskog parlamenta koji promovišu antirusku politiku”, napominje se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Na ruskoj “crnoj listi” su predstavnici vlada i parlamenata nekih zemalja članica EU, kao i javne ličnosti i medijski radnici koji su lično odgovorni za promovisanje nezakonitih antiruskih sankcija i podsticanje rusofobičnih osećanja, kaže se u saopštenju.

KOLIKI JE STVARAN BROJ POGINULIH?

(AP Photo/Vadim Ghirda)

Iz Ujedinjenih nacija navode da je od početka rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.189 civila, ali se strahuje da je taj broj veći.

Konvoj autobusa za evakuaciju stanovništva kreće se ka Marijupolju.

Agencija UN za decu saopštila je da je do sada oko dva miliona dece pobeglo iz Ukrajine, a 2,5 miliona je interno raseljeno.

Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava i Unicef saopštili su da su deca polovina od ukupnog broja ukrajinskih izbeglica.

Oko 1,1 milion dece je već u Poljskoj, a stotine hiljada drugih su u Rumuniji, Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj.

UNHCR je registrovao i da je više od 100 dece ubijeno tokom konflikta, a 134 ranjeno. Brojevi su u realnosti, smatraju, mnogo veći.

Agencije UN upozoravaju da su deca izbeglice u velikom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima ili eksploatacije.

PREGOVORI I (PRIVIDNO) POVLAČENJE RUSKIH SNAGA

Rusija i Ukrajina će 1. aprila nastaviti mirovne pregovore onlajn, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik, prenosi Rojters.

Ukrajinski pregovarač David Arahamija saopštio je da je Ukrajina predložila da se sastanu lideri dve zemlje, ali je Rusija odgovorila da je za to potrebno da se više uradi na samom nacrtu ugovora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je smanjenje aktivnosti ruskih trupa u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti nije rezultat njihovog povlačenja, već zato što ih je ukrajinska vojska potisnula. Takođe tvrdi da Rusija gomila trupe kod Donbasa.

Italijanski premijer Dragi razgovarao je telefonom sa Vladimirom Putinom, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Dragi je rekao da mu je Putin odgovorio da uslovi za prekid vatre još uvek nisu “sazreli” ali da je otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja.

KIJEV: RUSIJA GOTOVO UNIŠTILA NAŠU NAMENSKU INDUSTRIJU

Ruska vojska uništila je krstarećim raketama ukrajinska skladišta goriva u Dnjepropetrovsku, Lisičansku, Čugujevu i Novomoskovsku, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor

(AP Photo)

Konašenkov.

Naveo je da su uništena velika skladišta goriva iz kojih su se snabdevale ukrajinske trupe u Donbasu, prenose ruske agencije.

Konašenkov je rekao da je ruska avijacija, između ostalog, tokom noći uništila 52 ukrajinska vojna objekta, uključujući jedan protivvazdušni raketni sistem kod S-300 južno od Izjuma i jedan “buk-M1” u rejonu Kurahovo, dva višecevna raketna sistema, jedno skladište municije, navodi Interfaks.

Prema rečima Konašenkova, ruski sistemi za PVO oborili su 18 dronova, među njima i jedan “bajraktar TB2”.

Konašenkov je dodao da ruska vojska nastavlja ofanzivne operacije u Ukrajini i da je za poslednja 24 sata napredovala šest kilometara.

Moskva: Ukrajinske vlasti ne daju stranim brodovima da napuste luke

Kijev ne pušta strane brodove iz luka “pod pretnjom trenutne potapanja” tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je tvrdio da su ruske trupe blokirale oko stotinu stranih brodova u ukrajinskim lukama.

“Ukrajinske vlasti trenutno nasilno drže 68 brodova Turske, Kine, Švajcarske, Grčke, Malte, Paname u lukama gradova Černomorsk, Odesa, Nikolajev i Južni, Maršalska ostrva, Sijera Leone, Komori, Belize, Liberija, Kajmanska ostrva, Danska, Sirija”, saopštio je zvanični predstavnik ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

RUSKE SNAGE OTIŠLE IZ ČERNOBILJA

Samo nekoliko ruskih vojnika ostalo je u nuklearnoj elektrani u Černobilju, nakon što je većina otišla u pravcu beloruske granice, saopštila je ukrajinska državna nuklearna kompanija “Energoatom”.

“Trupe, koje su zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju i druge objekte u toj zoni, krenule su u dve kolone ka granici”, navodi se u saopštenju.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com