TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PUTOKAZI ZA PEŠAČKE STAZE U OKOLNI NIŠA – KORAK BLIŽE ZDRAVLJU (VIDEO)

Gotovo 30 km pešačkih staza u okolini Niša biće uređeno i označeno zahvaljujući niškim planinarima koji će za to dobiti sredstva od Lokalne fonadcije Niš. Reč je o projektu “Korak bliže zdravlju” kojim će do jeseni svi građani moći bezbedno da pešače kroz prirodu od Miljkovca do Dušnika.

Dvanaest evropskih pešačkih staza od 50.000 km pokriva skoro čitavu Evropu. Staze vode kroz prirodu i pružaju se pored kulturno-istorijskih spomenika, planina, banja, jezera i drugih znamenitosti. Njima se kreću planinari, turisti i svi oni koji žele da pešačenjem uživaju u prirodi i upoznaju Evropu.

Dve takve staze prolaze kroz istočnu i zapadnu Srbiju. Deo pod nazivom E7 koji obuhvata okolinu Niša kroz projekat Korak bliže zdravlju obeležiće i urediti niški planinari.

“Deonica koja je kroz Niš je oko 100 km i urediće planinari PK “Železničar” i PK “Mosor” i to od Miljkovca, preko Cerja, Kamenice, Čegra, Vinika pa sve do Tvrđave, keja, Ćele kule, Niške Banje, Bojaninih voda do Dušnika. Već je trasiran put, ali biće i obeležen”, kaže Petar Vranić iz PK “Železničar” Niš.

Ovaj deo je već trasiran i obeležen planinarskim lokacijama ali fale putokazi sa QR kodovima kako bi pešaci mogli da se informišu više o stazama i bili bezbedni.

Ideja je da pešaci posećuju svoju okolinu bezbedno i to bez vodiča”, objašnjava Vranić.

Uređenje pešačkih staza u okolini Niša je jedan šest odobrenih projekata Lokalne fondacije Niša na četvrtom konkursu. Ostali se odnose na organizovanje javnih događaja, iscrtavanja murala, uređenje bašti, ali mobilijara u Kamenici, kao i na izgradnju igrališta u Brzom Brodu i oživljavanju amaterskog pozorišta u Gornjoj Toponici. 

Na četvrti konkurs Lokalne fondacije Niša stiglo je 37 prijava zbog čega će na jesen biti organizovan još jedan konkurs kada neformalne grupe građana, udruženja ali i komšije opet mogu da se okupe i da pokrenu promene u svojoj zajednici.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com