Račun Studentske poliklinike u Nišu u blokadi

Račun Studentske poliklinike u Nišu u blokadi

stomatoloziRačun Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata je u blokadi od 290 hiljada dinara. Razlog su tužbe stomatologa kojima plate kasne četiri meseca.  Sve je počelo kada je Republički fond za zdravstveno osiguranje  doneo odluku da se plate samo određenog broja stomatologa finansiraju iz Fonda. Problem je, mežutim, što tzv. studentska poliklinika nema sopstvene prihode jer studenti ne plaćaju čak ni participaciju. A zbog blokade računa, nema para za lekove i medicinski materijal, pa će na kraju najdeblji kraj izvući studenti.

Stomatolozi Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenta tužili su ovo ustanovu jer im duguje četiri plate. Kako kažu, i poslednju koju su primili nije puna.

Mi tražimo samo ono što sm0o zaradili, kaže Branislav Stanković, načelnik stomatološke službe ZZZS

Direktor  Studentske poliklinike Radomir Pešić kaže da je problem nastao 2012. godine kada je RFZO odlučio da plaća samo tri umesto šest stomatoloških ekipa. Kadrovskim ugovorom iz naredne godine odobreno je finansiranje još jedne ekipe, jedan stomatolog je prebačen da radi u Dom Zdravlja, a jedan je ostao da radi kao tzv. neugovoreni stomatolog. To znači da za njegovu platu Zavod mora sam da pronađe sredstva. Direktor kaže da je to nemoguće jer ova ustanova nema nikakve prihode.

Poliklinika ne zarađuje. Studenti ne plaćaju čak ni participaciju, kaže Pešić.

Kako radnici ne bi i sada ostali bez plata, RFZO na poseban zaštićeni račun uplaćuje sredstva za plate zaposlenih.

Međutim, sredstva za lekove i drugi medicinski materijal se trenutno ne uplaćuju, kaže direktor Zavoda. Ipak, direktorka Filijale RFZO Niš tvrdi da Ministarstvo zdravlja pokušava da i za to nađe rešenje.

Ministarstvo zdravlja će pokušati da otvori zaštićeni račun i za ove namene, kaće direktorka Filijale Niš Svetlana Milijić.[mom_video type=”youtube” id=”KARkQXRu88U”]

Direktor Pešić kaže da to nije trajno rešenje jer će dugovi prema stomatolozima i dalje biti aktivni. Trenutno problem sličan ovom ima još 16 zdravstvenih ustanova u Srbiji.