TOPLANAZašto je Nišlijama račun za grejenje za april veći za 20 odsto u odnosu na mart, a istovremeno račun za podstanice koje šalju toplotnu energiju duplo manji? Papreni grejni kilovati postali su lokalno političko pitanje, pa u Novoj Srbiji ocenjuju da računi ne mogu biti veći ukoliko su podstanice isporučile korisnicima manju toplotnu energiju. Međutim, u JKP Toplana pojašnjavaju da sve to nije tako jednostavno I poručuju da nema nikakve greške.

Više od 350 skupština stanara u Nišu povelo je kolo i otvorilo priču o ceni I obračunu daljinskog grejanju u Nišu. Traže pojeftinjenje, a nezadovoljstvu građana pridružuje se opozicija. U Novoj Srbiji ocenjuju da je čitav sistem daljinskog grejanja u Nišu u ozbiljnom problemu. A najviše kritika upučuju na loš sistem obračuna.

Aprilski računi su za 20 odsto viši, a podstanica zgrade je potrošila duplo manje struje, nego u NOVA SRBIJAmartu, pa samim tim je i duplo manje toplotne energije isporučeno. Računi su ipak građanima veći, kaže predsednik GO Nove Srbije Nikola Marinković.

Međutim, u Toplani pojašnjavaju da se aprilski račun odnosi na ono što je potrošeno u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila.

Fakturisani deo na računima  razlikuje se od izmerene potrošnje jer sada u letnjim periodima predstavlja onaj deo toplotne energije koji u zimskom periodu nije fakturisan, kaže PR JKP “Toplana”Milena Pavlović.

U Toplani dodaju da je cena grejanja ostala nepromenjena. Daljinsko grejanje u Nišu koristi oko 30.000 ljudi, pa u Novoj Srbiji kažu da bi eventualno isključenje sa daljinskog grejanja moglo da ugrozi elektroenergetski sistem grada jer bi većina korisnika kao vid grejanja koristilo električnu energiju.