RADIJATORA SE PRED OVU ZIMU “ODREKLA” JOŠ 132 DOMAĆINSTVA U NIŠU (VIDEO)

RADIJATORA SE PRED OVU ZIMU “ODREKLA” JOŠ 132 DOMAĆINSTVA U NIŠU (VIDEO)

Za sedam godina od kada je uvedena mogućnost da se vlasnici stanova u Nišu isključe sa centralnog grejanja, skoro četiri hijade je napustilo toplanu. To je oko 10% od ukupnog broja korisnika. Najviše ih je bilo u prve tri godine. Najčešći razlozi su cena grejanja i to što niko više ne živi u isključenom stanu. Pred ovu ovu grejnu sezonu sa niške Toplane isključilo se 132 korisnika.

Ipak, u odnosu na prethodne godine u Gradsku toplanu stiže manje zahteva da obustave centralno grejanje u svom stanu.

“Ove godine se isključilo 132 korisnika”, kaže direktor Toplane u Nišu, Predrag Milačić.

Da bi korisnik obustavio grejanje u svom stanu poterbna mu je suglasnost svih stanara zgrade. Zatim vlasnik stana preko stamebene zajednice o svom trošku angažuje firmu koja će fizički isključiti radijatore sa mreže. Na kraju radnici Toplane proeravaju da li je sve urađeno po propisu. To ne znači da stanar neće dobijati račune.

Zanimljivo je da se od početka godine na sistem Gradske toplane vratilo 15 korisnika. Inače, ko želi da da se privremeno ili trajno isključi sa toplovodne mreže zahtev mora da podnese Gradskoj toplani Niš u periodu od maja do jula.

Iz niške Toplane kažu da su podneli zahtev kod nadležnih da se poveća cena grejanja. U Srbiji je do sada pred grejnu sezonu 14 lokalnih samouprava odobrilo poskupljenje centralnog grejanja.

AKO BUDE HLADNO, TOPLANA GREJE OD 1.OKTOBRA, ALI NE RANIJE

Niška gradska Toplana počeće da greje najranije 1.oktobra, ako temperatura bude niska. Pre toga nije dozvoljeno, kaže za Zonu plus direktor Predrag Milačić. Inače, grejna sezona zvanično počinje 15.oktobra.

Niška toplana 95% toplotne energije proizvodi sa gasnih postrojenja, kojih ima sasvim dovoljno, rekao je Milačić i dodao da se za sada ne zna hoće li biti poskupljenja ili ne.