bivsi radnici

Bivši radnici propalih niških firmi, predvodjeni Zoranom Nešićem koji je cele jeseni i zime štrajkovao gladju, ne žele više da čekaju dogovor izmedju Vlade Srbije, grada Niša i radnika o isplati zaostale zarade.

Bio sam u Beogradu i razgovarao sa članovima radne grupe koji kažu da uopšte isplata naših zarada nije planirana, kaže Zoran Nešić.

Zato su rešili da krenu za Beograd. Pešice.
Gradski većnik Mihajlo Zdravković kaže da Beograd jeste prava adresa, ali da način na koji bivši radnici žele da ostvare svoja prava nije dobar put.

Prošle nedelje smo se dogovorili sa ostatkom radnika da se pregovori i dogovri nastave, kaže Zdravković.

Medjutim bivši radnici nisu dalko stigli. Tek negde kod Duvanske industrije, a onda su od pešačenja do prestonice odustali.

Policija nam najpre nije dozvolila da se krećemo auto putem, kažu to je kažnjivo. Onda smo se u hodu dogovorili da blokiramo prugu, ali kada smo stigli do nje, tamo je bilo više policajaca nego nas, kaže Nešić.

Oko 80.000 nekadašnjih radnika tada društvenih firmi širom Srbije,čeka na isplatu zaostalih zarada. Što se Niša tiče,bivši radnici koji potražuju neisplaćene plate prijavljivali su se do sredine marta, a u Centru za socijalni rad evidentirano je njih 6.200. Oni koji su stekli pravo na jednokratnu pomoć od deset hiljada dinara, mogu da je očekuju do kraja nedelje, tvrdi Mihajlo Zdravković.