Radnici Niške pivare pred Privrednim sudom

Radnici Niške pivare pred Privrednim sudom

PROTEST PIVARARadnici Niške pivare, živeli su u nadi mesec dana. Da će preduzeće da proradi, da će se vratiti na posao nakon dvoipogodišnje pauze, i da će niško pivo oko Nove godine ponovo na tržište. Pivara je nakon nekoliko bezuspešnih privatizacija i licitacija na kojima se niko nije pojavljivao konačno prodata bugarskoj firmi, Grupa kapitalni projekti, neki od radnika vraćeni su na posao, remont je krenuo. A onda je Privredni sud stopirao prodaju Pivare, zbog tužbe drugog zainteresovanog kupca, firme Luss investment.

Radnici su zato protestovali ispred Privrednog suda. Kažu ne samo da su ponovo ostali bez posla, već i bez isplate zaostalih zarada za protekle tri godine, koje je trebalo da im budu isplaćene iz stečajne mase.

Bivši direktor kaže da je sve krenulo kako je i dogovoreno kupoprodjnim ugovorom sa firmom Grupa kapitalni projekti. Sada je sve neizvesno.

Za sada iz Privrednog suda bez komentara na protest radnika. TV Zoni plus je rečeno da su predsednik i zamenik predsednika suda su na savetovanju na Zlatiboru do petka, a portparol na godišnjem odmoru. Pivara je početkom avgusta prodata iz stečaja za milion i 130 000 evra. To je tri puta skuplje nego što je prodata u procesu privatizacije bivšem vlasniku Niniju, tvrde radnici. Dvadesetak dana kasnije firma Luss investment iz Beograda podnela je tužbu. Luss investment, kako se tvrdi, pojavio se kao zainteresovan kupac na početku priče o privatizaciji Niške pivare. Nije učestvovao ni na jednoj od sedam licitacija, već se pojavio s ponudom, ali tek posle postinute pogodbe sa Bugarima i to, kako se tvrdi, u tom trenutku bez bankarskih garancija.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.