RAMPARampa na Paliluli ponovo je zatajila. Jutros oko deset sati ostala je podignuta iako je voz prolazio. Slika vec uobičajena za ovaj deo grada. Rešenje je izmeštanje pruge iz centra grada, ali za to nemaju para ni grad, ni drzava. Dok se nesto trajno ne reši, Železnice Srbije su te koje bi trebalo da brinu da bar pruzni porelazi budu bezbedni.

Voz prolazi, a rampa podignuta. Nista čudno za Palilulu. Dešava se redovno, bez reda i smisla. Kada je prevruće, pa kada je vlažno vreme, pa kada napada sneg. Mašinovodje izlaze iz vozova i sami regulišu saobraćaj, oprezni su prilikom prolaska kroz ovaj deo Niša, ali je pitanje da li je to dovoljno. Žitelji ovog dela grada su zabrinuti i redovno snimaju prolazak vozova i postavljaju pitanje kada će već da se ovaj problem reši.

U vise navrata smo se zbog ovog problemaa obracali Železnicama Srbije, tražili odgovore na pitanja zašto do toga dolazi i šta su preduzeli da se to ne ponavlja. Odgovor nismo dobili. Kada se avgusta prosle godine sličan problem javio, u gradu su rekli da je izmeštanje železnice moguće tek za pet godina.

Protokl o izmeštanju pruge potpisan je još 2012. godine. Izrada idejnog projekta počela je 2013. godine i trebalo bi da bude završena prema nekim procenama, tek maja sledeće godine. Nova trasa trebalo bi da kreće od popovačke rampe, pa preko aerodroma gde će biti napravljena nova teretna i putnička stanica. Pruga bi dalje išla preko Panteleja, Donje Vrežine, dalje ka Nišavi i uključila bi se u sadašnju prugu kod Proseka.

By rezija