четвртак, јул 25

RANOHRIŠĆANSKE GROBNICE NOVI TURISTIČKI POTENCIJAL NIŠA?(VIDEO)

0
33

Ranohrišćanske grobnice nedavno pronađene u niškoj Jagodin mali, izgleda, ipak neće zatrpati zemlja. Iz grada najavljuju da će uskoro parcelu u Jagodin mali na kojoj su pronađene grobnici zaštiti.

Prostor na uglu ulica Jovana Ćirića i Nišavske na kome je prošle godine pronađeno nekoliko ranohrišćanskih grobnica još uvek nije zaštićen. Zaštita grobnica starih između 1.500 i 1.600 godina u budućnosti bi značajno unapredile turističku ponudu grada, smatraju Nišlije. Gradonačelnica najavljuje da bi uskoro grad trebalo da preuzme zaštitu ranohrišćanskih grobnica u Jagodin mali.

 


Da se to ne bi uništavalo grad ima moralnu odgovnornost da ono što je pronađeno i što je vredno arheološki da se to i zaštiti, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

 


Pre deceniju niški arheolozi su unutar fabrike Beneton, pronašli grobnice iz ranohrišćanskog perioda, a vrlo brzo posle toga, 200 metara zapadno od te lokacije, na suprotnoj strani ulice od sadašnjeg otkrića, pronađeno je još nekropola. Ukupan bilans je oko 300 slobodno ukopanih grobova i 65 zidanih grobnica, pet ili šest grobljanskih bazilika, kao i grobnice oslikane freskama.


Leave a reply