Raste broj žrtava porodičnog nasilja

Raste broj žrtava porodičnog nasilja

sigurna kuća
sigurna kuća

Porodično nasilje dramatično raste. Već za prvih sedam meseci ubijeno je  30 žena.  One koje odluče da pobegnu, spas nalaze u Sigurnoj kući.  U ovom trenutku u  kući, u Nišu boravi devet žena i četvoro dece. Dolaze premlaćene, izmaltretirane, sa osećajem krivice, uplašene za sebe, za decu, za budućnost. Uglavnom su nasilje trpele godinama, mislile da će da prođe ili da to tako treba. 40-ogodišnja štićenica Sigurne kuće ovde je nedavno pronašla spas.

Intenzivno nasilje trpela sam pet godina, mada se i ranije dešavalo, ali ne često. I deca su trpela nasilje, ne kao ja, ali jesu, ispričala je za Zonu plus ova žena.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić kaže da žene koje su ovde na smeštaju u proseku deset godina trpe nasilje, a ako neko deset godina sluša da je loša

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu
Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu

majka, loša supruga, da je ružna… onda vremenom počinje da veruje u to.

Nažalost Sigurna kuća u Nišu nikada nije prazna, a broj žena koje tu traže zaštitu od nasilnika povećan je za petinu. Ostaju nekoliko dana, nekoliko meseci, neke i celu godinu. Neke sa decom, neke same. To je mesto gde mogu psihički da ojačaju za sve ono što ih čeka van te oaze mira.

sigurna kuća NišPsihičko osnaživanje i jeste ono na čemu se mnogo radi u Sigurnoj kući, ali sve je mnogo teže kada žrtva ekonomski zavisi od nasilnika.

Teško je danas naći posao, teško je obezbediti egzistenciju za sebe i svoju decu. Često se dešava da naše korisnice poveruju svojim nasilnicima i vrate im se. Na žalost, ponovo se vrate i ovde, kaže direktorka Sigurne kuće.

Statistika pokazuje da je najčešći povod za nasilje patološka ljubomora, često je reč o alkoholičarima ili psihičkim bolesnicima koji se nikada nisu javili na lečenje.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com