TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

RAZOTKRIVANJE “TIHOG UBICE”: HIPERTENZIJA POD LUPOM

Od kardioaskularne bolesti u Srbiji dnevno premine oko 150 ljudi, što je godišnje više od 53.000 smrtnih ishoda, kažu stručnjaci. Pacijenti sa većim faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti bi trebalo češće da obavljaju preventivne preglede. Lekari naročito govore o hipertenziji, poznatoj i kao “tihi ubica”, koja ne boli, a oštećuje srce, bubrege, oči. Zato su u niškom Domu zdravlja organizovani intrernistički pregledi.

Preventivni internistički pregledi u niškom Domu zdravlja prilika su da Nišlije izmere nivo šećera u krvi, provere lipidni status, odnosno trigliceride i holesterol. Sem toga, mogu da izmere krvni pritisak i urade EKG.

 

Proveravam nivo šećera i pritisak, treći -četvrti put. Znači mi pregled zato što se se ne čeka red. Inače sam dugogodišnji bolesnik od reumatoidnog artritisa, pijem pronizon i zbog toga mi pritisak varira i moram da ga kontrolišem s vremena na vreme, kaže Vesna Đorđević. 

Mnogo znači, lepo organizovano. Dao sam krv, uradio EKG, kaže Najdan Cvetković. 

Naši sugrađani vole preventivne preglede. Ove nedelje smo stavili smo veći akcenat na faktore rizika vezane za kardiovaskularni sistem. Razgovaramo sa pacijentima, jer korekcija tih faktora rizika, njihovo lečenje ili korekcija dovode do boljitka i boljeg ishoda, samnjujemo invaliditet, bolji su terapijski ishodi, specijalizant interne medicine dr Ivana Bivolarević. 

Preporuka Ministarstva zdravlja je da pacijenti od 19. do 35. godine jednom u pet godina urade sistematski pregled, a oni stariji od 35 jednom u dve godine. Pacijenti sa većim faktorima rizika bi trebalo češće da obavljaju preventivne preglede kako bi na vreme otkrili da li boluju od hipertenzije, hiperlipidemije, povećanog nivoa šećera u krvi.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u Srbiji, naročito radno aktivnog stanovništa. Upravo ti pacijenti treba da se jave na preventvne preglede, ova akcija najviše važi za njih, u smislu da otkrijemo te faktore rizika, koji mogu da doprinesu nastanku hipertenzije, infarkta, šloga u ranom dobu, dodaje dr Bivolarević. 

Jedan od značajnijih faktora na koje bi trebalo obratiti pažnju je hipertenzija, poznata i kao “tihi ubica”.

Ona praktično ne boli, a dovodi do oštećenja srca, bubrega, oka. Pacijenti treba povremeno da izmere nivo krvnog pritiska. Ukoliko je iznad 140/90, obavezno da se jave lekaru, kaže dr Ivana Bivolarević. 

Ranije su od hipertenzije oboljevali ljudi srednje životne dobi, danas se ta granica i te kako spustila zbog ubrzanog načina života, stresa, neredovne ishrane, kaže doktorka.

Savetuje pacijentima da usvoje zdrav način života, da se zdravo hrane i vode računa o telesnoj težini, a ukoliko su pušači, da ostave cigarete. Fizička aktivnost trebalo bi da bude svakodnevica, ali i što manje izlaganja stresu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com