sednica SG Niša jul 2016. (6)Skupština grada Niša usvojila je rebalans budžeta, kojim se izdvaja novac za dokapitalizaciju JKP Gorica i obeštećenje roditelja koji su skuplje plaćali boravak dece u vrtićima Pčelice. Deo ovog novca Gorica je već dobila iz budžetske rezerve. Isti je slučaj sa Pčelicom, ali se skupštinskom odlukom za sve transakcije obezbeđuje zakonski okvir.

Jedan deo tih sredstava je već izdvojen za roditelje. U ovom trenutku, dug prema njima iznosi 25-27 miliona. To treba što pre dati, jer u ugovorima sa roditeljima stoji rok od 15 dana, kaže šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić.

Opozicija zamera da se rebalansom na neki način nagrađuje loš rad ovih preduzeća. Po njima, problematično je i to što se ne zna kolika su stvarna dugovanja Gorice.

Nezamislivo je da grad plaća nesposobnost ustanove Pčelica i ono što rukovodstvo JKP Gorica nije uspelo da uradi, kaže šef odborničke grupe DS Miodrag Stanković.

sednica SG Niša jul 2016. (2)Međutim, donedavni gradonačelnik kaže da nije mogao da okrene leđa javno komunalnim preduzećima, kao i da ne postoji zakonski način da se preduzeće uvede u stečaj. Deo radnika i resora Gorice preuzele su druge komunalne firme, a grad je preuzeo kreditne obaveze i pretvorio ih u menična zaduženja. Da li je sve to dovoljno da Gorica stane na noge? Nije siguran.

Ne znam da li je taj novac dovoljan. Ono što mora da se desi to je odgovorniji odnos menadžmenta prema zaposlenima i prema tom dinaru građana, kaže Perišić.

Na ovoj, trećoj sednici Skupštine grada u novom sazivu, usvojen je i predlog odluke o završnom računu Niša za 2015. godinu. Takođe, pokrenuta je izmena Statuta grada, koja bi trebalo da unapredi organizaciju i rad Gradske uprave i javno komunalnih preduzeća.