REDOVNI PREGLEDI ČUVAJU OSMEH (VIDEO)

REDOVNI PREGLEDI ČUVAJU OSMEH (VIDEO)

Zbog lošeg prostornog odnosa i položaja gornje i donje vilice i zuba, deca mogu imati komplikacije, poput otežanog žvakanja, neadekvatne oralne higijene, a u težim slučajevima i probleme sa govorom. Pregledi ortodoncije ili ortopedije vilice, obavljaju se u periodu zamene mlečnih sa stalnim zubima.

Načelnik Službe za stomatološku zaštitu Doma zdravlja u Leskovcu, Petar Jovanović.


Da bi se ustanovilostanje zuba kod dece, prvi preventivni pregledi moraju biti obavljeni u najranijem uzrastu. Dečji stomatolog je taj koji treba da uoči ortodonsku anomaliju. Kao najčešći uzroci navode se: konzumacija meke hrane, sisanje cucle varalice i tiskanje jezika između zuba.

Najzanimljivija nam je populacija mešovite denticije. Mnogo je bolje da se na vreme deluje, i da se od samog početka nicanja zuba ima uvid u stanje usta i zuba deteta – kaže načelnik Službe za stomatološku zaštitu Doma zdravlja u Leskovcu, Petar Jovanović.

Na Odseku ortodoncije ili ortopedije vilice, Službe stamatologije Doma zdravlja u Leskovcu naglašavaju da pored estetskih postoje i druge komplikacije do kojih ovakvo stanje dovodi. Da bi se problemi sanirali, neophodno je posetiti stručnjaka. Inače, leskovački Dom zdravlja ima savremeno opremljenu ortodonšku ordinaciju.